Annons:

Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Första fallen av ny virusvariant i Sverige

Den nya virusvarianten har upptäckts i Sverige. Det rör sig om BA.4, en undergrupp inom omikronvarianten. De första fallen har nu hittats i landet.

Annons:

De första fallen av BA.4, som är en undergrupp inom omikronvarianten, kommer från prover som togs vecka 17. Det finns ingen rapport om att BA.4 ger en annan sjukdomsbild än BA.2, som är den variant som just nu dominerar i Sverige. 

– Eftersom BA.4-varianten redan påvisats i flera europeiska länder var det väntat att vi även skulle hitta den i Sverige. Och precis som med övriga varianter av SARS-CoV-2 kommer vi att kunna följa hur BA.4 sprids i Sverige genom vår övervakning, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett presmeddelande.

Den nya virusvarianten räknas för tillfället inte som en virusvariant av särskild betydelse. Den upptäcktes först i Sydafrika i januari och februari.

– Samma grundläggande åtgärder gäller för BA.4 som för andra varianter – vaccinera dig enligt våra rekommendationer och stanna hemma om du är sjuk.

De senaste två veckorna har färre bekräftade fall behövt intensivvård jämfört med tidigare veckor. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt