Annons:

  • Kvinnojouren arbetar för att alla våldsutsatta kvinnor och barn ska erbjudas stöd och skydd. Foto: Elliot Klint.

  • I boxen synliggörs berättelser från kvinnor och barn som lever gömda. Skorna symboliserar det liv som kvinnan och hennes barn fått lämna. Foto: Elliot Klint

Stort firande när Kvinnojouren Kalmar fyller 40 år

Kvinnojouren Kalmar firade under lördagen 40-årsjubileum. Det var ett fullspäckat program med bland annat auktion, sång, dans och tillbakablickar på arbetet under årens gång. 

Annons:

Den 14 maj 1982 startade Kvinnojouren Kalmar, under de senaste 40 åren har de arbetat för att alla våldsutsatta kvinnor och barn, ska erbjudas stöd och skydd av hög kvalitetet oberoende av livssituation och bakgrund. 

Kalmars invånare samlades idag vid Larmtorget för att ta del av 40-årsfirandet. Viktor Elm och Erik Israelsson från Kalmar FF med hjärtat var på besök. Det var även uppträdande på scenen av Ida Gratte och dansare från Ölands Folkhögskola

Sara Varga
Vispop-artisten, konstnären och författaren Sara Varga deltog även i firandet. På Larmtorgets scen sjöng hon bland annat låten “Spring för livet”, samma låt som var hennes bidrag i Melodifestivalen 2011. Carin Götblad, som var Stockholms första kvinnliga länspolismästare har tidigare sagt att anmälningarna om mäns våld mot kvinnor ökade med 300 procent efter Saras låt.

Fruktansvärt men väldigt viktigt
Bredvid scenen på Larmtorget fanns en stor installation. Jämställdhetsmyndigheten släpper i år en rapport som bygger på djupintervjuer med 86 kvinnor som lever gömda och deras 128 barn. Genom installationen vill Kvinnojouren synliggöra dessa kvinnor och deras berättelser. 

– Det är fruktansvärt att de inte kan berätta vad som har hänt. Men också väldigt viktigt att det finns, att vi som inte utanför kan visa samhället berättelser från kvinnor och barn som lever gömda, säger Emma på Kvinnojouren Kalmar och fortsätter: 

– Det var dags att uppmärksamma vår verksamhet. Vi har funnits i 40 år och behövs fortfarande. Vi har företag som hör av sig till oss och vill samarbeta, inte bara kvinnodominerade företag utan även män som äntligen förstår att vi måste göra någonting åt det här, avslutar Emma.


Annons:

Elliot Klint

elliot.klint@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt