Annons:

Trots lägre smittspridning – därför införs lokala råd i Kalmar län

Trots lägre smittspridning än många andra införs lokala råd i länet.

Trots lägre smittspridning – därför införs lokala råd i Kalmar län

Kalmar län har fortsatt en låg smittspridning i relation till många andra län i Sverige. Ändå införs lokala restriktioner här.
– Det beror på att vi tittar på olika parametrar, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Genom hela pandemin har just Kalmar län varit väldigt förskonat. När andra län haft stor smittspridning har läget varit gynnsamt i den här regionen.

De senaste veckorna har smittspridningen dock tagit ordentlig fart, men fortfarande är det klart högre smittspridning i många andra län. Ändå införs lokala allmäna råd i Kalmar län och inte i vissa av dessa regioner.

På den länsgemensamma pressträffen tidigare i dag ställde vi frågor om hur man från regionens sida har resonerat kring det och varför man varit så måna om att införa dessa restriktioner här. 

– Vi tittar på olika parametrar eller signaler. Dels ser vi att ökningen av antalet fall har gått riktigt snabbt, det har nästan – inte riktigt – dubblerats från vecka till vecka. Vi ser snabbt här de senaste dagarna ett ökat tryck på sjukhusen, patienter som behöver inneliggande vård och vi ser också att det rör på sig i de äldre åldersgrupperna, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin och fortsätter:

– Smittspårningskapaciteten och provtagningskapaciteten börjar bli belastad. Vi ser också att vi har fått in smitta inom hälso- och sjukvården. Det är liknande signaler som i andra län som gör att vi tycker att läget är allvarligt. Vi har också haft möjligt att se hur snabbt det har gått i andra regioner som ligger före oss. Vi tror det fortsätter i samma hastighet uppåt om vi inte bryter detta.

Oklar effekt

Vad restriktionerna fått för effekter i andra län är fortfarande något oklart. 

– Det var uppe på den nationella pressträffen i dag. Det vi ser i statistiken i dag var det som hände för en till två veckor sedan. Det tar några dagar från det att man varit utsatt för smitta tills man blir sjuk och det tar ytterligare några dagar tills man blir så dålig att man behöver sjukhusvård. Det tar två till tre veckor innan vi ser effekt av de här allmänna råden. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt