Annons:

Trygghetsundersökning utan överraskning – Låg brottslighet i Kalmar

Det är på Kvarnholmen den största delen av brottslighet i offentlig miljö förekommer. Men i år har det varit lugnt. Foto: Anders Blank

Trygghetsundersökning utan överraskning – Låg brottslighet i Kalmar

Förra året stack inte ut på något sätt när det gäller trygghetsmätningen i Kalmar kommun. Det är fortfarande låg brottslighet i Kalmar. 

Annons:

Det kanske går att skönja viss coronaeffekt när det gäller brottsligheten i Kalmar under 2020. Våldsbrotten i offentliga miljöer har sjunkit medan inbrotten har ökat något. Det är just det senare som invånarna oroas mest över. Men annars är det få överraskningar i årets Trygghetsmätning. 

– Det är i princip samma resultat som vi ha haft, tidigare. Det är svårt att säga något om samma saker som sticker ut. Sedan skickades mätningen  ut i augusti innan andra vågen av smittan. Sommaren i Kalmar var ovanligt lugn, säger Niko Kalcidis kommunpolis i Kalmar. 

Trygghetsmätningar görs varje år. Den skickas ut i enkätform till över 4 000 Kalmarbor och svarsfrekvensen är  imponerande 66 procent. Det är en viktig pusselbit för hur kommunen och polisen ska rikta sina insatser.

– En del av resultaten brukar senare mynna ut i flera olika medborgarlöfte. Vi tar resultatet av enkäten på fullaste allvar. Det är väldigt många som tar sig tid att fylla i enkäten, då måste vi av respekten ta svaren på fullaste allvar, säger Niko Kalcidis.

Kommunen använder mätningen för sitt förebyggande trygghetsarbete. 

– Jag gläds åt att det inte går åt fel håll, säger Dzenita Abaza (S) kommunalråd. I tider av kris så brukar detta ofta avspeglas i brottslighet, det har vi inte sett, det är vi mycket tacksamma för. Men ett område ser jag direkt att vi måste bättra oss på. Det är kommunikation. Vi måste bli bättre att berätta om vad vi gör för insatser. 

För två år sedan gjordes riktade insatser i centrala Kalmar. Insatser handlar ofta om att skapa trygga miljöer arbete med belysning och exempelvis röjning av buskage. Det senaste året har man haft insatser i ytterområdena. 

Dzenita Abaza menar arbetet med trygghetsskapande åtgärder i exempelvis i Norrliden har fått för lite uppmärksamhet. Det är också där tillsammans med Oxhagen, Smedby och Funkabo som invånarna är som mest oroliga för brott. En oro som sett till anmälningar egentligen inte är befogad. Ungefär 90 procent av brotten som sker i offentlig miljö sker i centrala delarna. 

– Men nu har vi snart vår nya trygghetsorganisation på plats. Den nye chefen kommer börja jobba om några dagar. Då kan vi ta tag i de här frågorna, säger Dzenita Abaza. 

Resultatet för 2020 ligger på ungefär samma nivåer som de senaste fyra åren med förhållandevis låga problemnivåer och en fortsatt låg nivå av oro att utsättas för brott.

Andelen som inte har varit utsatta för något som helst brott de senaste 12 månaderna var 79 procent och redovisar därmed liknande värden som de senaste sju åren. Andelen utsatta för mängdbrott har stabiliserat sig under de senaste sju åren, och ligger mellan 11–13 procent, vilket är en nivå långt under perioden 2005–2009.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt