Annons:

Nu öppnar regionen upp för alla i riskgrupp – kan boka vaccintid

Nu kan alla i riskgrupp boka sig för vaccin. Foto: MostPhotos

Nu öppnar regionen upp för alla i riskgrupp – kan boka vaccintid

Nu kan alla mellan 18 och 59 år som tillhör en riskgrupp boka tid för vaccination. Det skriver Region Kalmar i ett pressmeddelande. 

Annons:

Vaccinationstakten har ökat och nu utvidgas kampanjen ytterligare. Från och med i dag kan personer mellan 18 och 59 år som befinner sig i en riskgrupp boka tid för vaccination på 1177.se. 

För att få boka ska man befinna sig i någon av följande riskgrupper:

* Kontrolleras i sjukvården för kronisk hjärt- och kärlsjukdom, stroke eller högt blodtryck.

* Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma. Det gäller de som kontrolleras i sjukvården för lungsjukdom. För astma endast om personen kontrolleras på sjukhusmottagning eller har behövt uppsöka vården akut för astma under senaste året.

* Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation. Detta gäller de som har nedsatt lungfunktion konstaterad i sjukvården eller har en sjukdom/funktionshinder som medför att de har svårt att hosta upp slem.

* Extrem fetma (personer med BMI över 40).

* Kronisk lever- eller njursvikt. Detta gäller de som kontrolleras i sjukvården.

* Diabetes typ 1 och typ 2.

* Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling. Detta gäller de som av sjukvården fått veta att du är särskilt infektionskänslig på grund av sjukdom eller behandling.

* Downs syndrom.

* Personer med svårighet att förstå och följa råd om smittskyddande åtgärder. Det gäller personer med demenssjukdom eller en kognitiv/psykisk funktionsnedsättning, exempelvis utvecklingsstörning eller kronisk psykossjukdom. Även personer i socialt utsatta situationer omfattas.

"Den som bokar sig ska tillhöra någon av nämnda grupper. Tillhör man inte dem tränger man undan någon som behöver vaccineras före. En person som bokat sig felaktigt kommer att bli nekad vaccination. Region Kalmar län kan komma att kontakta personer för att kontrollera att uppgifterna stämmer", skriver regionen i pressmeddelandet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt