Annons:

SKÄRPTA REKOMMENDATIONER FÖRLÄNGS I LÄNET

De skärpta rekommendationerna förlängs i länet. På bilden smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

SKÄRPTA REKOMMENDATIONER FÖRLÄNGS I LÄNET

De skärpta rekommendationerna i Kalmar län förlängs till och med 30 maj. Anledningen är den fortsatt höga smittspridningen, skriver regionen i ett pressmeddelande. 

Annons:

Måndagen den 26 april skärptes de regionala rekommendationerna i länet på grund av det allvarliga läget. 

– Tyvärr har vi ännu inte sett någon tydlig nedgång i smittspridningen, därför förlängs nu rekommendationerna till och med 30 maj. De regionala rekommendationerna står i detta sammanhang över Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande. 

Rekommendationen från smittskyddsläkaren är att: 

* alla begränsar sina sociala kontakter och inte träffar andra än dem de bor med utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen,

* inte anordna eller delta i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas, till exempel middagar och fester, publik vid idrottsevenemang och firande av högtider,

* den som arbetar i en verksamhet där utbrott av covid-19 förekommer undviker vistelse i samhället så mycket som möjligt under den tid utbrottet pågår,

* vuxna inte tränar tillsammans med andra inomhus.

Utöver det personliga ansvaret rekommenderar smittskyddsläkaren att träningsanläggningar ytterligare begränsar möjligheterna för vuxna att samlas inomhus, utöver vad pandemilagen kräver.

"Kan kännas tufft"

Kommunerna rekommenderas hålla icke-nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd, med undantag för idrotts-, fritid- och kulturverksamhet för barn.

Rekommendationerna för skolan förlängs också till 30 maj samt rekommendationerna att alltid använda munskydd i kollektivtrafiken eller på arbetsplatser där smitta bekräftats och avstånd inte går att hålla. 

– Att vi tvingas förlänga rekommendationerna kan naturligtvis kännas tufft. Det rör sig dock om en begränsad tid och de kommande två veckorna kan vara helt avgörande för att smittspridningen i vårt län ska avta, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

Alla som bor eller vistas i länet omfattas av rekommendationerna, som gäller till 30 maj.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt