Annons:

Centern ”Ekonomiska stöd till näringslivet måste skyndas på”

Emil Källström, ekonomisk talesperson för Centerpartiet i riksdagen.

Centern ”Ekonomiska stöd till näringslivet måste skyndas på”

Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström besökte Kalmar under måndagen. Här mötte han flera företagare som efterlyser att de ansökningar om stöd under Coronapandemin tar lång tid att utreda och när de hör någonting från Tillväxtverket, så handlar det om att någonting i ansökan ska kompletteras.

- Det här är inte hållbart, säger Emil Källström.

  

Annons:

Emil Källström menar att det är tydligt att det är handläggningstiderna på Tillväxtverket som är anledningen till att utbetalningar av Coronastöd tar så lång tid.

I Kalmar län finns det många företag i besöksnäringsbranschen som har haft en svår tid bakom sig och som är i stort behov av att få det Coronastöd som de har ansökt om, men inte fått.

- Stödet når inte fram. Det har gått drygt ett år med krispolitik, ändå finns inte resurser att göra så att utbetalningarna går snabbare, säger Emil Källström.

Han menar att det är regeringen som bär ansvaret för att stödåtgärderna till företagen dröjer.

- Vi kommer fortsätta ställa regeringen mot väggen i den här frågan, säger Emil Källström.

Fungerade under våren 2020

Emil Källström pekar på att hanteringen av stödåtgärder fungerade under våren 2020, men att det nu ett år senare finns stoppklossar i systemet som måste arbetas bort.

Under våren fanns exempel på att det fanns företag som fuskade till sig stödbidrag, ska inte myndigheterna kolla alla bolag som söker stödet mer grundläggande?

- Det fanns exempel på bedragare som fuskade till sig pengar under våren. Men då gick stöden ut till övriga företag också som var i behov av stöd. Jag ser hellre att det går snabbt att ge stöd än att det blir rätt. Företag som fuskat ska betala tillbaka stödet de inte har rätt till. Heliga företag hinner att gå i konkurs innan de får stöden som det är nu, säger Emil Källström.

Många ansökningar

Det är många företag i landet som har ansökt om stöd under pandemiåret. Samtidigt har Tillväxtverket anställt många fler medarbetare och det finns en risk för att verket lider av växtvärk, att de inte hinner med sitt arbete i den omfattning som man först trodde att de skulle göra.

Är det svårt för företag att fylla i alla ansökningar och veta vilka bilagor som de ska skicka in?

- De flesta företag klarar detta hyfsat. Men det måste ske en dialog mellan Tillväxtverket och företagen. Idag sker ofta den första kontakten lång tid efter att företaget skickat in sin ansökan, men då handlar det ofta om att företaget missat att fylla i någonting eller att en bilaga saknas. Jag efterlyser inte en enklare utan en snabbare hantering, säger Emil Källström.

I Kalmar län har region Kalmar gått in med stöd på 8 000 kronor till företag som vill få rådgivning för att underlätta ansökningarna och det är cirka 400 företag som har utnyttjat det stödet.

Emil Källström säger att de krissignaler som nu kommer från företagen måste upp på regeringens bord.

- Det som sker nu är att jag redan denna vecka tar med mig detta till finansministern, för nu måste tempot öka, säger Emil Källström.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt