Annons:

Bråk om arenanamn i Sportcenter – FC Kalmar vill ha kompensation

FC Kalmar vill ha kompensation efter utebliven ersättning gällande arenanamnet. Foto: Pressbild

Bråk om arenanamn i Sportcenter – FC Kalmar vill ha kompensation

För två år sedan döptes hallen i Sportcentrum om till Akea. Den används av CL98, KFUM Kalmar Basket och FC Kalmar. Men den senare har inte fått del av försäljningen av namnet. Nu kräver de kompensation.

Annons:

 Kalmar kommun har bestämt att elitlag ska kunna sälja namnet till den arena de är verksamma till företag som vill sponsra. Även om de inte äger sin egen anläggning. Det har blivit namnbyten och försäljningen till Guldfågeln, Hatstore och Akea har  gett välkomna intäkter till klubbarna. 

När det gäller hallen i Sportcentrum så gick  basketklubben KFUM Kalmar Basket, innebandylaget CL98 och futsallaget FC Kalmar ihop och bildade Kalmarunionen.  Tanken, i alla fall från FC Kalmars sida, var att de tillsammans kunde öka sponsorintäkterna. Men unionen upplöstes.

Samtidigt tecknade KFUM Basket Kalmar ett avtal med företaget Akea om att sälja arenanamnet. 

FIck aldrig några intäkter från försäljningen av arenanamnet

FC Kalmar fick aldrig ta del av några intäkter för det nya namnet på arenan. De har haft diskussioner med basketklubben, men den har slutat i oenighet. Nu vänder sig istället futsallaget till kommunen och söker kompensation . Samma kompensation som IFK Kalmar har fått när de inte fått ta del av intäkterna från namnförsäljningen av Guldfågeln arena. 

I ett brev till kultur- och fritidsnämnden så vill de ha 150 000 kronor för att de inte har fått ta del av intäkterna av namnbytet på arenan.  

Avtalet med Akea löper ut tidigt nästa år, men det finns en option på ett år till. Kommunen har sagt att de vill ha enighet mellan klubbarna. Och det där problemet ligger. 

– Jag är relativt ny i föreningen och jag har under tre månaders tid försökt att sätta mig in i problematiken, säger David Schmidinger från FC Kalmar. Jag har suttit i möte med KFUM Kalmar Basket och har sagt att vi vill ha en förklaring till varför vi blivit uteslutna, detta innan vi börjar förhandla. Det har vi inte fått. 

Vad vill ni?

– Vi vill ha en bred uppgörelse där alla elitföreningar som nyttjar hallen ska få lika stor kaka av sponsorintäkten från arenanamnet. Oavsett om det är Kalmar Drill eller FC Kalmar.  

FC Kalmar har två elitlag, både herrar och damer spelar i den högsta ligan. 

Jesper Birgemo är ordförande i KFUM Kalmar Basket och är av en annan uppfattning. Han menar att försäljningen av arenanamnet är tecknat med hans klubb och inte någon annan. 

Men CL98?

– De har inte tecknat något kontrakt. 

Men de får pengar?

– Av oss får det, de har varit väldigt aktiva med att ta fram en sponsor. 

Men CL98 är inte något elitlag. 

Är det här en bakdörr in?

– Det är du som säger det. 

FC Kalmar säger att de ingick i Kalmarunionen där meningen och syftet var att samtliga klubbar skulle få del av sponsorintäkten från Akea. Detta då man anser att klubben varit bidragande till exponering av företagets varumärke.  

– Vi har inte fått någon framställan om ekonomisk ersättning från FC Kalmar, säger Jesper Birgemo.

Fast det stämmer inte. Det finns en faktura från förra våren som gick från FC Kalmar till KFUM Kalmar Basket, den var på 54 000 kronor. Den har dock bestridits av Jesper Birgemo. 

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt