Man ser fram emot pensioneringen, att äntligen få tid med det lilla extra som oftast blev åsidosatt när man förvärvsarbetade, få tid över till familj med barn, barnbarn, barnbarnsbarn, trädgården och så vidare, att unna sig lite extra sovmorgon varje dag och slippa gå upp tidigt på morgonen för att passa de tider som arbetet krävde, vilket man kanske gjort i över 50 år.
Många är medvetna om att det sker en rejäl sänkning av inkomsten från förvärvsarbetare till pensionär men vad många inte tänker på är att om man får problem med munhälsa och tänderna, då kan det bli dyrt, till och med riktigt dyrt. En rotfyllning som exempel kan gå på ca 6000 kr och en tandutdragning ca 1500-1800 kr på vardagar.
Måste du åka akut på helger stiger summan avsevärt. Visserligen träder försäkringskassan in och betalar 50% på det belopp som överstiger 3000 kr vilket innebär i exemplet om rotfyllning att du själv får betala 4500 kr, men även det är väldigt mycket pengar i jämförelse med läkarbesök där högkostnadsskyddet ligger på 1150 kr. För mediciner ligger det på hela 2350 kr.
*
Svårigheter med att själv bekosta sin tandvård gör att en del tvingas att ta stora lån för att för att bli bra i munnen och en del kanske inte kan få något lån utan tvingas istället att avstå tandvård. Visserligen finns det tandvårdsförsäkring man kan teckna men den kostar ju från 200 kr I månaden och uppåt, ju äldre du är, desto dyrare blir försäkringen, pengar som en låginkomsttagare eller en person med mycket låg pension knappt har kvar när månaden är slut.
Många undrar vad rättvisan består av när en person som arbetat och slitit I hela sitt liv, varit med och byggt upp vårt samhälle och den välfärd vi har idag inte ens har råd att gå till tandläkare medan andra som kommer till vårt land och söker asyl eller personer som inte ens har rätt att vistas i vårt land, som inte har bidragit med någonting till vårt samhälle, som inte betalat en krona i skatt får tandläkar och läkarbesök för vård som inte kan anstå samt mediciner för 50 kr.
Gäller inte allas lika värde? Det verkar inte så när det gäller våra kära pensionärer Iallafall.
Anneli Jakobsson
Kjell Jakobsson