Annons:

DEBATT: Nytänkande krävs om Kalmar läns arbetsgivare ska lyckas med kompetensförsörjningen

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

DEBATT: Nytänkande krävs om Kalmar läns arbetsgivare ska lyckas med kompetensförsörjningen

Efterfrågan på arbetskraft är den starkaste någonsin under sommarmånaderna, visar en ny jobbprognos från ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer. Samtidigt vet vi att alltför många företag kämpar med att hitta och rekrytera rätt personer. För att lyckas med kompetensförsörjningen måste arbetsgivare i Kalmar län tänka nytt, skriver Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup.

Annons:

ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer visar att Östra Götaland rapporterar den högsta sommarprognosen någonsin. Inför tredje kvartalet i år uppger regionens arbetsgivare en stabil jobbprognos på +26 procent. Samtidigt vet vi sedan tidigare att tre av fyra svenska arbetsgivare, 76 procent, upplever att det är svårt att hitta rätt kompetens.

Även om Sveriges jobbprognos har bromsat in något efter tre starka kvartal så tyder även den senaste prognosen på att den snabba återhämtningen efter pandemitappet håller i sig. När efterfrågan på arbetskraft ökar så hårdnar konkurrensen, vilket ställer krav på företag att prova nya grepp för att rekrytera och behålla personer med rätt kompetenser.

Tre viktiga åtgärder kan hjälpa arbetsgivare i Kalmar län att säkra kompetensförsörjningen:

1. Rekrytera med öppet sinneRekrytera långsiktigt genom att prioritera kandidater som har potential att växa i företaget, snarare än den perfekta profilen för en viss tjänst. Undvik ett överdrivet fokus på meritlistan och fäst större betydelse vid personlig lämplighet och utvecklingsförmåga.

2. Satsa på kompetensutvecklingSnabbt förändrande behov och en osäker omvärld gör att flexibilitet och satsningar på kompetensutveckling är viktigare än någonsin. Att satsa på att kompetensutveckla de befintliga medarbetarna kan minska behovet av nyrekryteringar.

3. Öppna för flexibilitetDagens medarbetare är mer vana än någonsin att bestämma själva hur och när de ska arbeta. Tillåt flexibilitet på arbetsplatsen och tänk nytt även kring arbetsform. Se möjligheter som en extern talangpool av studenter, frilansare eller tidigare kollegor som inte längre vill vara fast anställda utan föredrar mer flexibilitet i arbetslivet.

För att lyckas med kompetensförsörjningen måste arbetsgivare i Kalmar län tänka nytt kring hur de rekryterar och var de hittar rätt kompetenser. Det är de som ligger i framkant och ständigt utvecklar sina metoder som har bäst förutsättningar att stå sig starkt i konkurrensen om arbetskraften.

Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt