Var femte lärare har funderat på att lämna yrket på grund av situationen. Några månader tidigare presenterade samma fackförbund en annan rapport, ”När tryggheten brister”, som beskrev lärarnas situation i de högre årskurserna. 42% av lärarna i årskurs 7-9 rapporterar att de flera gånger under de senaste två åren har varit utsatta för verbalt våld och 14 % svarar att de varje månad varit med om att elever utsatt dem för en hotfull situation. En undersökning från Skolinspektionen visar också att fler elever känner sig otrygga idag jämfört med 2010.
Det här är en problematik som drabbar alla, såväl elever som lärare, både de som utsätts och de som störs, men också de som utsätter och som stör, då även deras utbildning drabbas. Skolans huvudman, vare sig det handlar om en kommunal eller fristående, har enligt lag ett ansvar att garantera en god arbetsmiljö för både lärare och elever.
Nolltolerans mot våld
För det första behöver det råda nolltolerans mot allt hot och våld. Detsamma gäller den rent fysiska miljön på våra skolor. Om inte klotter och skadegörelse åtgärdas inom rimlig tid så skickas ut signaler om att skolan accepterar saker som inte accepteras på andra arbetsplatser.
Det handlar också om att se föräldrarnas roll. De flesta föräldrar vill hjälpa sina barn. Föräldrarna måste därför alltid involveras vid ordningsproblem. Vi kristdemokrater tror också att det är viktigt att tydliggöra skolans roll, föräldrarnas roll och elevernas roll. Vi vill därför att ett så kallat Förväntansdokument upprättas mellan skola och föräldrar på alla skolor i Kalmar kommun där man tydligt gör klart vad man kan förvänta sig av varandra. Det handlar inte om att arbeta mot föräldrarna utan om att arbeta tillsammans med dem, genom att tydligare involvera dem i vad som händer i skolan. Det är dock inte alltid så lätt att vara förälder, och ibland kan det behövas stöttning. Kalmar kommun erbjuder redan idag så kallade föräldrastödsutbildningar. Vi kristdemokrater vill lyfta fram dessa ytterligare och att de även ska erbjudas digitalt ”on-demand”, så att föräldrar kan ta del av den digitalt när det passar dem.
Vill ha en särskild polis som knyts till skolan
Vi menar också att samarbetet mellan skola, socialtjänst och polis behöver förstärkas för att tidigt fånga upp unga i en riskzon att bli inblandade i problem. En avgörande del i ett förebyggande arbete är också att de olika aktörerna kan utbyta information med varandra. Kristdemokraterna menar därför att sekretesslagstiftningen på nationell nivå behöver ses över och förtydligas så att samarbetet underlättas. Vi anser också att en specifik polis behöver knytas till varje skola för att skapa en naturlig kontakt mellan polisen och skolelever på hemorten.
Sist men inte minst handlar det om att anställa fler vuxna i skolan och vuxna som kan finnas närvarande i skolkorridorerna bland eleverna. För detta krävs det mer pengar. Vi vill därför ge rektorerna möjlighet att anställa så kallade trygghetspedagoger på våra skolor, som finns närvarande i korridorerna och arbetar trygghetsskapande gentemot eleverna. Dessa används idag i bland annat Nybro med goda resultat.
Vi kristdemokrater är övertygade om att utvecklingen med ordningsproblem och otrygghet i skolan kan vändas. Det kommer dock att kräva arbete på både kort- och lång sikt. Vi behöver visa att brott mot skolans ordningsregler inte accepteras och ha en tydlig nolltolerans mot skadegörelse, hot och våld. Men, vi behöver också stärka upp med ett tydligt förebyggande arbete.
Fredrik Sjömar (KD), utbildningsnämnden
Christopher Dywik (KD), gruppledare
Liselotte Ammert (KD)
Kommunfullmäktigekandidat