Annons:

DEBATT: Var det vad väljarna förväntade sig?

Debattören anser att den nya regeringen vilseledde väljarna under valrörelsen. Foto: Bildbyrån

DEBATT: Var det vad väljarna förväntade sig?

Det är lätt att förundras över hur den nya högerregeringen i Sverige för sin politik. Efter att ha lockat med fantastiska vallöften under valrörelsen har man nu totalt ändrat inriktning.

Annons:

Man visar klart och tydligt att deras valkampanj enbart gick ut på att med alla medel, även rena lögner, locka väljarna att rösta borgerligt. Efter att den moderatledda regeringen presenterat sin första budget står det helt klart på vilken sida de står. Det är inte på fattigpensionärernas sida, de enda pensionärer som fick en liten allmosa i form av en skattesänkning var de som fortfarande orkar arbeta.

Och då är det inte skatten på själva pensionen som minskas utan man får göra ett ”jobbskatteavdrag” när man deklarerar. Så någon sänkning av skatten för pensionärer lär vi inte se de närmaste fyra åren.

Man kan även förundras över hur deras löften om att begränsa våldet och alla dödsskjutningar nu bortförklaras med att det kommer att ta många år att förändra. I stället för konkreta åtgärder skall det nu i stället ”utredas” hur man skall gå till väga för att få ett slut på mord och gängrelaterat våld.

Fortfarande rapporteras det om dödligt och gängrelaterat våld i stort sett dagligen. Förövarna går fria, och från polisen är kommentaren, ”Någon misstänkt har ännu ej påträffats”. I det så kallade ”Tidöavtalet” finns en rad förslag på åtgärder som man vill införa inom områdena kriminalitet och invandring.

I en artikel i Aftonbladet den 19 november med rubriken ”Tidöavtalet är dränkt i alkohol och lögner”, kan man läsa att ”Jimmie Åkesson och Henrik Vinge dricker whiskey med Liberalernas Johan Persson tills solen går upp”. Att avtalet ser ut som det gör är kanske inte så konstigt!   

Sverige har fått en regering som totalt saknar en vettig klimat- och energipolitik. Det är också det ämnesområde som ägnas minst intresse i ”Tidöavtalet”. Avtalet innehåller även en punkt som är omöjlig att genomföra, den lyder så här, ”400 miljarder garanteras till ny kärnkraft, Vattenfall ska omgående börja planera ny kärnkraft vid bland annat Ringhals”.

Ringhals VD, Björn Linde, säger så här i en intervju i Expressen, ” Om man tror att man kan återstarta Ringhals 1 och Ringhals 2 och att vi ska producera el om ett antal år så är det helt omöjligt”. Detta beror på att man dels har påbörjat skrotningen av de båda reaktorerna samt att deras livslängd håller på att ta slut enligt Björn Linde.

Så här ser det tyvärr ut under de flesta punkterna i ”Tidöavtalet”, man kan ju undra om det var vad väljarna förväntade sig?

Jan-Gunnar Johansson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt