Annons:

DEBATT: Krisen i träindustrin drabbar oss i Östra Småland hårt

Krisen i träindustrin drabbar hårt i vårt område, skriver GS-fackets Erik Jonsson. Foto: Bildbyrån

DEBATT: Krisen i träindustrin drabbar oss i Östra Småland hårt

Snart är julen här och många ser fram emot att koppla bort jobbet och fira med familjen. Det skulle många av GS-fackets medlemmar också vilja men det kan bli svårt. Våra medlemmar i träindustrin upplever den värsta krisen på många år. I hela landet har antalet varsel ökat med 400 % hittills i år jämfört med förra året. 

Annons:

Här i GS-facket avdelning öst är ökningen ännu högre med hela 643 % fler varsel. Det är en tragisk utveckling där livsviktiga företag, som skapar värdefulla jobb på landsbygden och som kanske bär hela orter, riskerar att gå i konkurs.

Till exempel Kährs i Nybro varslat närmare 200 personer i år och nästan lika många varslats på OBOS i Myresjö och Vrigstad. Vad är det som driver krisen i träindustrin? Jo, byggkrisen, inte sen 90-talskrisen har det byggts så här lite i Sverige.

Byggkrisen i sin tur är orsakad av externa faktorer såsom Ukrainakriget, räntestigningar och inflationen. När byggandet sjunker då drabbar det våra medlemmar då våra medlemmar bygger trämaterial och trämodulhus. Men det här drabbar även hela Sverige eftersom att bostadsbristen växer och att många kommuner skriker efter fler bostäder.

Dessutom skulle träbyggandet hjälpa Sverige med att sänka utsläppen i byggsektorn och att skapa fler jobb på landsbygden. För krisen i träindustrin drabbar framförallt glesbygden, där de flesta av våra medlemmar jobbar, nära skogsråvaran på mindre orter där träindustrierna oftast är den största arbetsgivaren.

Regeringspartierna borde agera

Nu kan man tycka att regeringspartierna, som under valrörelsen gjorde sig till landsbygdens talespersoner, borde agera. Men bostadsministern och kristdemokraten Andreas Carlson gör tvärtom. De lägger kaffepengar på att höja ROT-avdraget i den nya budgeten. Det kanske leder till några fler renoveringar men det kommer inte leda till att nya bostäder byggs. Regeringen hade kunnat göra annat för att stötta våra medlemmar. GS-facket har tillsammans med arbetsgivarorganisationen Trä- och möbelföretagen bett regeringen om att aktivera korttidsstödet. Under pandemin var det stödet framgångsrikt i att mota bort arbetslösheten.

Det innebär att företag kan teckna lokala avtal där staten tar en del av lönekostnaden mot att arbetstagaren går ner i arbetstid. Det ger en livlina till de företag som idag ser det som enda utväg att varsla personal. Det är synd att regeringen inte har tagit till förslaget från facket och arbetsgivaren när så mycket står på spel.

KD pratade mycket om att värna hjärtlandet. Nu har bostadsministern alla chanser att leva upp till sitt partis ord. Stötta den svenska träindustrin och rädda jobben på landsbygden. På köpet bygger vi bort bostadsbristen och sänker utsläppen. 

Erik Jonsson, ordförande GS-facket avdelning 3 Öst 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt