Annons:

REPLIK: Utnyttja de som kan utnyttjas – så vi blir rikare

Anders Sjögren har skrivit en debattartikel som en replik på Svenskt Näringslivs.

REPLIK: Utnyttja de som kan utnyttjas – så vi blir rikare

Anders Sjögren har skrivit en replik på Ulrica Bennesveds debattartikel med rubriken "En arbetskraftsinvandrare kan inte bytas ut mot en arbetslös svensk". 

Annons:

Svenskt Näringsliv kritiserar i en insändare, regeringens beslut om att införa ett lönegolv för arbetskraftsinvandrare. De menar att beslutet hindrar företag och offentliga arbetsgivare att anställa människor som vill komma hit och jobba. Den effekt de oroar sig för är att alla arbeten inte kan fyllas inom ett antal år. Med andra ord företag och offentlig sektor har inte råd att betala ut så höga löner till anställda.

I deras beräkningar kommer endast hälften av de arbeten som krävs för att kunna bemanna och upprätthålla livsstilen som svenskarna kräver för att bli lyckliga, i framtiden kunna bemannas.

Med andra ord, som Svenskt Näringsliv inte vill säga; är att "VI MÅSTE KUNNA ANSTÄLLA MÄNNISKOR TILL SLAVLÖNER". Att kräva av en viss typ av människor, att de ska jobba för låg lön är viktigt för Svenskt Näringsliv. Genom att argumentera för sin sak låter de den offentliga sektorns anställda vara en krockkudde för sina argument. Det låter som om man värnar om offentlig vård, skola och omsorg, men argumentationen är väldigt lätt att genomskåda, då Svenskt Näringsliv gärna ser mer privatisering av de tjänster som handlar om vård, skola och omsorg.

Vill öka löneklyftor

I ett samhälle som borde sträva efter mer jämlikhet skulle det ställas ännu ett krav från regeringen och det är ett lönetak. En lön som ger alla i ett samhälle så hög lön som de kan leva gott på, kanske det dubbla som beslutats om i ett lönegolv.

Det är ett rättvist samhälle, men långt ifrån den samhällsnorm som Svenskt Näringsliv ser framför sig, där man istället för jämlikhet vill öka löneklyftorna mellan människor som skapar ett kraftigare vi och dom-samhälle. Där lågavlönade betraktas som underställda, likt slavar och de som utnyttjar dessa människor som högre stående individer.

För genom att argumentera för att slopa lönegolvet, säger man samtidigt att människor som utnyttjar andra ska kunna fortsätta med det. Därigenom cementerar de också sitt eget välstånd där klassamhället befäst än mer.

Att tala om lönetak finns inte i deras värld, då avkastningen ska gå till aktieägare, inte de människor som arbetar för att pengarna ska fylla aktieägarnas kassakistor och då kan varken lönegolv eller lönetak vara lösningen. "Utnyttja de som kan utnyttjas så vi kan bli rikare", är kontentan av Svenskt Näringslivs insändare.

Anders Sjögren

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt