Annons:

DEBATT: Vem kan hjälpa sexuellt våldsutsatta att läka sina skador?

Foto: MostPhotos

DEBATT: Vem kan hjälpa sexuellt våldsutsatta att läka sina skador?

Regeringen stärker stödet till personer som vill lämna prostitution eller är utsatta för människohandel, samt till stödlinjer för våldsutsatta. Men stöd räcker inte för att läka de svåra skador efter våldsutsatthet.

Annons:

Enligt Brå utsätts i genomsnitt 24 000 barn och vuxna för sexuella övergrepp varje år, det är 66 övergrepp om dagen eller nästan 3 i timmen. Utgår regeringen från att regionerna tillhandahåller våldsutsatta vård på lika villkor för hela befolkningen?

Vad många kanske inte vet är att Sverige tillsammans med Turkiet, Spanien och Portugal som enda europeiska länder helt saknar nationella riktlinjer för behandling av pojkar och flickor som utsatts för sexuella övergrepp. Sverige har blivit kritiserat av både FN och av Europarådets expertgrupp för bekämpning av våld mot kvinnor för bristen på tillgång till vård för sexuellt våldsutsatta.

WONSA driver Sveriges enda forskningsinriktade specialistmottagning för icke-akut sjukvård efter sexuell våldsutsatthet, som tar emot både vuxna och barn. WONSA har under 10 års tid utvecklat en unik erfarenhet och kunskap inom posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), komplex PTSD (CPTSD) och dissociativa identitetsstörningar (DID). På våra mottagningar arbetar specialistläkare, psykiatriker, psykologer, terapeuter och sjuksköterskor.

I juni beslöt Regeringen att neka WONSA bidrag för att fortsätta arbetet med att göra kunskapsbaserad vård tillgänglig för sexuellt våldsutsatta. Vi är glada att regeringen genom bidrag långsiktigt stöttar Röda Korsets behandlingscentrum för personer som lider av trauma från krig, tortyr och svåra flyktupplevelser, men hur kommer det sig att man nekar WONSA samma bidrag för behandling av personer som lider av komplex traumatisering efter sexuellt våld?

WONSA har 100 patienter i behandling och 1500 patienter från hela landet som väntar på vård i vår ständigt växande kö. Detta är både vuxna och barn som har försökt men inte fått hjälp, och inte sällan till och med har fått både fel diagnos och behandling inom den offentliga vården. Ska dessa patienter nu hänvisas tillbaka till den psykiatri som inte kunnat hjälpa dem initialt?

Stöd läker inte skador efter incest och människohandel i sexuella syften

WONSAs typpatienter är personer som utsatts för sexuella övergrepp inom familjen (incest) och människohandel.  Den konstanta stressen ett sådant barnet lever med riskerar att skada hjärnans utveckling, med obalans i kroppens alla system, och är den vanligaste bakomliggande orsaken till utveckling av diagnosen CPTSD. CPTSD är en potentiellt dödlig sjukdom. En dödlig sjukdom, som kan läkas ut, med rätt behandling.

Ett exempel, vår typpatient som vi kan kalla för Helen: Helen har vuxit upp i en utåt sett ”vanlig” familj. Men det som inte syntes utåt var att hennes pappa utsatte henne för incest. Helen kom redan under tonåren i kontakt med psykiatrin på grund av ätstörningar, återkommande depressioner, ångest, PTSD och återkommande självmordsförsök. Utöver detta har Helen också en svår endometrios. Under de 15 år som Helen hade regelbunden kontakt med psykiatrin, provades alla rekommenderade läkemedel och psykoterapier för de diagnoser hon gavs. Trots detta fortsatte självmordsförsöken, Helen var sjukskriven på grund av återkommande utmattningar och fick upprepade missfall på grund av sin svåra endometrios. 

När Helen fick kontakt med WONSA identifierades diagnosen CPTSD med dissociativa tillstånd och samsjuklighet. Behandlingar och läkemedel kombinerades, inte för behandling av enskilda diagnoser, utan för att läka de grundläggande skadorna. Under behandlingen fick Helen en förståelse för sina egna skador, inga fler självmordsförsök gjordes, och Helen kunde börja bygga upp kärleksfulla relationer och ett meningsfullt liv, och bli gravid. Behandlingen följde varken befintliga riktlinjer behandling av PTSD, depression eller ångest, utan på erfarenhet och pilotstudier om behandling av CPTSD.

Utveckling av vård utanför riktlinjer och vårdprogram brukar ske inom ramen för forskning på specialistkliniker. WONSA är sedan tio år tillbaka den enda forskningsinriktade specialistkliniken för målgruppen. Stöd räcker inte och riskerar att behöva bli livslångt, om inte behandling ges för att för att läka skador efter sexuell våldsutsatthet.

Från årsskiftet saknar WONSA helt medel för att fortsätta verksamheten, och vi ställer nu följande fråga till socialminister Jakob Forssmed:
 
Regeringen lovar stärkt vård för sexuellt våldsutsatta genom Tidöavtalet. Tror regeringen att stödet till behandlingscentrum för personer med trauma från krig, tortyr och svåra flyktupplevelser inkluderar vård till sexuellt våldsutsatta? Genom att neka WONSA bidrag så lämnar man sexuellt våldsutsatta utan möjlighet att läka de svåra skador som följer våldsutsatthet. Det krävs minst lika mycket specialistkompetens för att behandla personer som utsatts för incest och människohandel i sexuella syften som för att behandla personer med trauma från krig och tortyr. Hur har man gjort bedömningen att denna stora grupp vårdsökande inte behöver specialistvård?

Nils Joneborg, klinikchef WONSA. leg läkare, specialist i psykiatri

Gita Rajan, Phd, leg. läkare, specialist i allmänmedicin

Carl Göran Svedin, Professor emeritus, leg. läkare, specialist i barn och ungdomspsykiatri

Emma Ravald, verksamhetsutvecklare på polismyndigheten

Suzanne Åhman, leg. läkare, specialist i allmänmedicin

Kjell Borg, pensionerad VD

Vivianne Mårtensson, anhörig till sexuellt våldsutsatt

Maya af Geijerstam, generalsekreterare WONSA, master i mänskliga rättigheter

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt