Skolan måste erbjuda trygghet menar Moderaterna.
Foto: MostPhotos
Otryggheten är inte bara ett bekymmer för elevers välmående – det påverkar i allra högsta grad lärarnas möjligheter att klara kärnuppdraget, och som tydligt definieras i läroplanen; att ge varje elev den ledning och stimulans som krävs för att främja deras lärande och utveckla en livslång lust att lära. Moderaterna arbetar på bred front för att komma tillrätta med dessa problem.
Den 29 januari presenterade regeringens särskilda utredare, Happy Hilmarsdottir Arnevall, en rad förslag på åtgärder för att förbättra tryggheten och studieron i skolan. I utredningen föreslås exempelvis ändringar i skollagen, så att lärare och rektorer får bättre verktyg för att skapa trygghet och studiero. Några konkreta åtgärder handlar om krav på skolregler med tydliga konsekvensplaner, att undervisningens definition omformuleras och där det tydligt framgår att den leds och bestäms av läraren, samt mer vidsträckta möjligheter för lärare att fatta beslut om tillfälliga omplaceringar.
Föreslog en genomlysning
Flera av de åtgärder som föreslås i utredningen är direkt nödvändiga för att vända utvecklingen. När Kalmaralliansens budget presenterades i höstas, föreslog vi bland annat en genomlysning av skolornas arbete med konsekvenstrappor, fler verktyg till rektorer och skolpersonal i arbetet mot mobbning, att trygghetsvärdar tillsätts , samt medel till arbetet mot nyrekrytering till gängkriminalitet på skolorna. Den sistnämnda satsningen kan låta drastiskt – men faktum är att den ökade gängkriminalitet även har letat sig in på vissa av landets skolor. Detta kräver både en insikt om allvaret i situationen, och en handlingsplan för att möta utmaningarna.
När samhället förändras och otryggheten växer behöver skolan följa med i utvecklingen. Vi är beredda att ta till det som krävs för att ge eleverna och lärarna den trygghet och studiero de har rätt till – och som ska vara en självklarhet på alla landets skolor. Oacceptabla beteenden måste mötas med tydliga konsekvenser – inte ursäktas eller viftas bort som om de inte spelar någon roll.
Varje dag går en övervägande majoritet av landets elever till skolan med lust att lära sig nya, intressanta saker som bidrar till deras personliga utveckling. Att dessa elever med jämna mellanrum berövas denna möjlighet är oacceptabelt. När tryggheten stärks kan lärarna bedriva en undervisning präglad av ledning och stimulans, och så även elevernas möjligheter till livslångt lärande. Det är så vi bygger en svensk skola vi tror på – en skola där alla, oavsett bakgrund och förutsättningar, får en verklig chans att lyckas.
Hanne Lindqvist (M) , oppositionsråd Kalmar kommun
Susanne Eliasson (M), vice ordförande utbildningsnämnden
John Fritz, politisk sekreterare, Moderaterna Kalmar kommun