Det finns självklart saker att förbättra även med vårt demokratiska system. Men World Justice Project rankar Sverige som det fjärde mest rättssäkra landet i världen. Så så illa kan det ändå inte vara.
Vad den internationella forskningen däremot är enig kring är att vi behöver bromsa den globala uppvärmningen. Häromveckan rapporterade tidningen The Guardian att genomsnittsmänniskan blir 40 % fattigare om vi når 4 graders högre medeltemperatur. En omställning från fossil till fossilfri energi är en förutsättning för att bryta trenden. Så jag upprepar min poäng från mitt ursprungliga debattinlägg: låt vindkraften miljöprövas.
*
Jag upprepar också att Svensk Vindenergi respekterar det kommunala vindkraftsvetot: vi verkar inte för att det ska tas bort. Det vi driver är att formerna för vetot ska förtydligas.
Samtidigt arbetar vi aktivt med att stärka den lokala dialogen och det transparenta samtalet om vindkraftens för och nackdelar.
Vi vill att miljöbedömningen ska gå rätt till, att den ska göras utifrån omfattande underlag och expertutredningar, och att den ska väga olika påverkansfaktorer och nyttor mot varandra.
*
I Staaf Kuras replik är misstron mot den svenska miljöprövningen tydlig, och det är den också på den webbsida hon driver - vindkraftsupplysningen.se.
Jag tror att den beskrivningen inte bara är felaktig, utan rentav skadlig. Sverige rankas som sagt som det fjärde mest rättssäkra landet i världen, och tillit till den fria pressen, forskningen och rättsväsendet är fundamenta för vårt demokratiska samhälle. Slutar vi tro på dem har vi inte längre någon gemensam grund att stå på i samtalet alls. Oavsett om det handlar om vindkraft eller annan verksamhet.
Ylva Tengblad, Hållbarhetsansvarig, Svensk Vindenergi