Annons:

Debatt: Alla unga ska känna framtidstro – inför tvåårig yrkesskola som tredje spår på gymnasiet

Ungdomsarbetslösheten i Kalmar kommun närmar sig 9 procent – ett tydligt tecken på att dagens utbildningssystem inte fungerar för alla. Nästan var tionde ung person står utan fotfäste på arbetsmarknaden. Samtidigt vet vi att tre elever i snitt i varje gymnasieklass hoppar av sina studier. Det är en situation som kräver handling, inte fler rundgångar i systemet. Nu har vi en möjlighet att förändra detta – genom att införa en tvåårig yrkesskola som ett tredje spår på gymnasiet.

Annons:

Utredningen Fler vägar till arbete (SOU 2024:74) innehåller flera delar av den reform som Moderaterna har drivit länge – en reform som skulle kunna bli avgörande för många unga, inte bara i vår kommun, utan i hela Sverige. I dag ställs stora krav på gymnasiebehörighet och högskoleförberedelse, även i utbildningar som egentligen syftar till att snabbt ge färdigheter för ett praktiskt yrkesliv. Det fungerar inte för alla – och det märks i statistiken.

Vi behöver en skola som ser varje elev och erbjuder en väg framåt. Alla ungdomar vill inte läsa tre år på gymnasieskolan. Alla vill inte läsa svenska 3 eller skriva ett gymnasiearbete. Men många vill ha ett jobb, en lön och en framtid. Här är yrkesskolan en del av svaret.

*

Det handlar om att införa en tvåårig, praktisk utbildning som inte kräver gymnasiebehörighet och inte är högskoleförberedande. Det är ett alternativ för elever som annars riskerar att fastna i introduktionsprogram – ofta utan tydlig riktning eller slutmål. Genom att istället erbjuda en konkret yrkesutgång – till exempel inom industri, fordon, bygg eller välfärd – ger vi unga i Kalmar och hela Sverige möjlighet att ta ett kliv in i arbetslivet snabbare.

Konsekvenserna av dagens system är tydliga: Varje elev som hoppar av gymnasiet riskerar att hamna i långvarig arbetslöshet. Företagen i vår kommun skriker efter kompetens, men matchningen fungerar inte, och samhällets kostnader för utanförskap växer – både ekonomiskt och socialt.

*

Utbildning får inte bli ett hinder – det ska vara en språngbräda. Vi vet också att en teoretisk gymnasielinje inte passar alla ungdomar - vilket hela gymnasieskolan blivit idag. Den som läser ett yrkesinriktat gymnasieprogram läser inte sällan fler teorikurser än de på ett teoretiskt gymnasieprogram. Moderaterna i Kalmar välkomnar därför den utredning som nu presenteras, och understryker vikten av att det tredje gymnasiespåret bör vara 2-årigt, med tydliga yrkesutgångar.

Det är dags att ge fler unga i Kalmar en framtidstro.

Olle Olson (M), vice ordförande integrations- & arbetsmarknadsnämnden

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd Kalmar kommun

Susanne Eliasson (M), vice ordförande Kalmarsunds gymnasieförbund

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt