Annons:

DEBATT: ”Inför krav på medling vid vårdnadstvister”

Foto: MostPhotos

DEBATT: ”Inför krav på medling vid vårdnadstvister”

Vårdnadskonflikter som leder till en rättsprocess i domstol kan innebära svåra påfrestningar för de inblandade, såväl barn som föräldrar. Regeringen bör nu göra som våra grannländer Finland och Norge och införa krav på medling innan en vårdnadstvist kan gå till domstol, skriver Nadja Forsman och Rabi Can från HELP Försäkring.

Annons:

Ibland hamnar föräldrar i Kalmar län i rättsprocesser kring barnen – vem som ska ha vårdnaden om barnen, hos vem barnen ska bo och hur umgängesrätten med barnen ska se ut. Sådana rättsprocesser innebär ofta svåra påfrestningar för de inblandade, såväl barn som föräldrar.

Alternativet är att försöka lösa konflikten genom någon form av medling. Fördelarna är flera. Jämfört med en rättsprocess som avgörs genom en domstolsdom innebär medling ofta att processen går betydligt snabbare och att kostnaderna blir lägre. De inblandade har också större kontroll över lösningen och kan landa i mer nyanserade överenskommelser. Processen sker dessutom under sekretess, vilket kan vara viktigt för att skydda känsliga uppgifter.

När Föräldrabalken reviderades 2021 infördes ett krav på föräldrar att delta i ett informationssamtal hos kommunen, innan de får inleda en process i domstol. Tanken var att informationssamtalet skulle leda till att föräldrar i högre grad kommer överens utan att alls behöva gå till domstol.

*

Det är tveksamt om informationssamtalen har haft önskad effekt. Reformen trädde i kraft den 1 mars 2022, men sedan dess har antalet vårdnads-, boende- och umgängesmål i tingsrätten inte minskat. Ny statistik från Domstolsverket visar tvärtom att antalet sådana mål i Sverige har ökat något, från 6 006 mål 2021 till 6 104 mål 2024. I Kalmar tingsrätt avgjordes 146 vårdnadsmål år 2021 och 144 vårdnadsmål 2024.

Vi på HELP Försäkring föreslår nu att det som regel ska införas ett krav på att föräldrarna medverkar i ett medlingsförfarande innan de kan gå till domstol. Ett sådant system används redan i Finland och Norge och har där visat sig kunna hålla tillbaka antalet mål i domstol.

*

Möjligheten att införa ett krav på medlingsförfarande restes av flera riksdagsledamöter i samband med att Föräldrabalken reviderades. I Civilutskottets betänkande, som riksdagen röstade ja till, står att utskottet bedömer att det nya kravet på informationssamtal kommer att vara effektivt och att det därför inte bör införas ett krav på medlingsförfarande. Samtidigt skriver utskottet att man förväntar sig att regeringen utvärderar den nya ordningen med informationssamtal när den har varit i kraft en tid.

Kravet på informationssamtal har funnits i drygt tre år. Det är nu hög tid för regeringen att utvärdera systemet och överväga ett krav på medlingsförfarande. Vi behöver minska antalet rättsprocesser, skydda barnens välmående och främja samförståndslösningar mellan föräldrar.

Nadja Forsman, chefsjurist
Rabi Can, Sverigechef
HELP Försäkring

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt