Annons:

Debatt: Restalliansen och Miljöpartiet ägnar sig åt klassförakt

Linus Hellman (S) Foto: Privat

Debatt: Restalliansen och Miljöpartiet ägnar sig åt klassförakt

Frågan om Kalmarhems förträffliga byggplaner i Oxhagen – som innehåller väldigt mycket mer än ett helt vanligt hyreshus – har i och med dagens inspel från Max Trondle (Mp) i Dagens Kalmar, spårat ur helt.

Annons:

Att Moderaterna har en diffus syn på hyresrätter i allmänhet och på allmännyttan i synnerhet, är ett faktum sedan evigheter och djupt rotad ovärdig ideologi.

Men att Miljöpartiet ger sig in med samma osmakliga retorik är mycket förvånande. Jag har nog aldrig i mitt liv upplevt den här sortens uttalanden om helt vanliga människor från Miljöpartiet.

Fattiga människor? Social utsatthet?

Jag har bott hela mitt liv sedan jag flyttade hemifrån för över 25 år sedan, antingen i Oxhagen eller mycket nära Oxhagen. Fem av åren i hjärtat av Oxhagen. Hos Kalmarhem, dessutom. Drygt fem av åren ett par stenkast från Oxhagen. Också hos Kalmarhem. Sedan snart tio år bor jag i utkanterna av Oxhagen. Nu i bostadsrätt.

Oxhagen är inte otryggt

Och under alla dessa år har jag rört mig omfattande i Oxhagen. När jag gjorde en stor viktresa nedåt - som behöver göras om! - vandrade jag i stort sett varje kväll - mycket sent, snudd på natt, ofta i beckmörker - i epicentrumet för den plats som nu är på tapeten. Oftast såg jag inte en människa. Inte en enda gång hörde eller såg jag något stök eller dylikt. Aldrig någonsin upplevde jag platsen otrygg. Däremot minns jag att jag en gång blev hejdad av en polispatrull som undrade vad det var för kuf som vandrade runt i mörkret.

Det bor helt vanliga människor i Oxhagen. Det bor helt vanliga människor i Kalmarhem. När Miljöpartiet och Moderaterna ägnar sig åt ett vämjeligt etiketterande av människor och områden kan jag påpeka att det finns gott om "väletablerade" personer med höga inkomster (vad fan nu det har med något att göra!) som aktivt och medvetet väljer att bo i hyresrätt, exempelvis Kalmarhem. För att de trivs med boendeformen. Jag själv såg det länge som helt uteslutet att äga mitt boende. Inte för att jag inte skulle ha råd att köpa bostad, utan för att jag är bekväm och ingen som helst hemmafixare (än mindre hemmasnickrare).

Vad jag vet råder LÅNG väntetid till att få en hyresrätt hos Kalmarhem i Oxhagen. Det är ett attraktivt område. Citynära, handelsnära, naturnära, kommunikationsnära.

Oxhagen är inget oattraktivt område, och där bor definitivt både "fattiga och rika" (vad fan nu det har med något att göra!).

Max Trondle (Mp) kommer i tisdagens artikel i Barometern även in på det faktum att Kalmarhems ordförande, Roger Holmberg (S), även är ordförande i socialnämnden. Något Roger sköter kanon. Något som varit fallet under rätt många år vid det här laget. Något Max rimligen känt till redan innan detta. Det har till och med uppmärksammats, och kritiserats. Men då alltid av Barometerns moderata ledarsida, med illa dolda ideologiska och allmännyttefientliga avsikter (inklusive kommunala-bolag-fientliga-avsikter).

Politiker ska inte vara inne i alla frågor

Sen kommer Max in på den aktuella detaljplanen, och säger bland annat:

"Till exempel att Holmberg inte deltagit i möten om detaljplanen."

Möten om detaljplanen? Inte deltagit? Helt obegripligt. Tolkar jag det rätt så avser Max Trondle socialförvaltningens ickesvar på remissen om detaljplanen. Det betyder inte att det funnits möten att välja att delta i. Det betyder att socialförvaltningen gjort precis som den och andra delar av den kommunala förvaltningen alltid gör när man är nöjd och det saknas synpunkter. Då hanteras det på tjänstepersonnivå, och det skickas inget remissvar. Remissyttrar sig gör man när det finns synpunkter, om man inte är nöjd. Och då kan det också hamna på det politiska bordet. Det kan komma som en chock, men politiker SKA inte vara inne i alla frågor. Det är en central del i vår demokrati.

Finns det verkligen stöd inom Miljöpartiet för att ge uttryck för den här människosynen? Ett rent klassförakt, orkestrerat av Moderaterna. För att attackera Oxhagen som område, och människorna som bor där? För att tala nedlåtande om hyresrätter och allmännyttan? Det hade jag aldrig någonsin trott.

Låt oss få en valrörelse där restalliansen tillsammans med Miljöpartiet ger sig på människor och områden på det här sättet. En sådan valrörelse kommer att vara en ren fröjd!

Linus Hellman (S)
Stolt, nöjd och trygg Oxhagenbo, och ombudsman för Socialdemokraterna

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt