Annons:

Debatt: Trygghet ska vara självklart för alla

Hanne Lindqvist (M) har tillsammans med Malin Sjölander (M) och Johan Forssell (M) skrivit om trygghet.

Debatt: Trygghet ska vara självklart för alla

Att kunna leva i frihet och trygghet är en självklarhet för många, men nu ser vi att den ökande brottsligheten har förändrat Sverige. Otryggheten ökar och tilliten till staten minskar. Det är ett misslyckande för hela samhället och alla delar av samhället behöver mobiliseras för att vända utvecklingen, skriver företrädare för Moderaterna.

Annons:

 Förra året skedde totalt 366 skjutningar. Med andra ord en ny skjutning varje dag, hela året. Men det är inte bara skjutningar som ökar. Under de senaste åren upplever sig allt fler på glesbygden särskilt utsatta för brottslighet. Det kan röra sig om allt från rena sabotage, exempelvis djurrättsaktivism, till ligor som stjäl redskap, fordon och drivmedel, men även så kallade vardagsbrott. I Kalmar län har vi också sett flera tragiska exempel på att drog- eller alkoholpåverkade förare upprepat orsakar stora skador på människor och egendom.

 Utvecklingen är så oerhört tragisk för ett på många sätt fantastiskt land som Sverige. Regeringens oförmåga att hantera gängkriminaliteten med dessa ständiga undanflykter, lär gå till historieböckerna. Gängvåldet är ett större hot mot Sverige än vad någon nu aktiv svensk politiker har varit med om. Brottsligheten är systemhotande. Det kräver bland annat att lagar och verktyg som idag kan användas mot terrorister också bör kunna användas mot de kriminella gängen.


Moderaterna går nu fram med ett samlat program av mönsterbrytande reformer för att stoppa de kriminella gängen.

 

  1. Dubbla straff för gängkriminella
  2. Inför ett system med visitationszoner
  3. Inför ett system med anonyma vittnen
  4. Det ska vara straffbart att vara med i ett kriminellt gäng
  5. Ge Polisen kraftigt förstärkta möjligheter att avlyssna och övervaka gängmedlemmar
  6. Fler LVU-omhändertagande för att hindra att barn fostras in i kriminalitet
  7. En ny huvudregel i sekretesslagstiftningen: myndigheter ska dela all relevant information med Polisen
  8. Nya riktlinjer till samtliga relevanta myndigheter att aktivt bidra i det brottsbekämpande arbetet
  9. Fler gängmedlemmar ska utvisas från Sverige
  10. ”Go for the money” – det ska bli enklare att beslagta egendom från kriminella.

Att Sverige upplevs allt otryggare är uppenbart för oss alla. Problemen har funnits innan corona men de har förvärrats än mer. Kalmaralliansen arbetade under hösten fram ett stort Trygghetsprogram något vi också behöver jobba med på länsnivå.  Det finns mycket att göra på lokal- och regionalnivå, ideer som inte är särskilt kostsamma utan bygger på kreativitet och nytänkande. Framförallt måste man våga satsa på att förebygga så att Kalmar län inte kommer i den situationen som så många andra befinner sig i.

 

Under kommande år måste vi stärka hela rättskedjan, till exempel behöver Polisen nya befogenheter och tillgång till ny teknik. Men nya straffprocessuella tvångsmedel som visitationszoner, samkörning av olika register och ökad kameraövervakning väcker svåra och eviga frågor om balansen mellan frihet och säkerhet, om hur grundläggande rättigheter ska vägas mot en effektiv brottsbekämpning. Utgångspunkten måste vara att brottsbekämpning ska syfta till att garantera medborgarnas frihet. Brott mot den egna personen eller någon närstående är en av de allvarligaste integritetskränkningar en person kan utsättas för. Därför får vi aldrig vara rädda för att pröva nya lösningar så att den som valt att leva på rätt sida om lagen aldrig känner en rädsla för att gå ut och att den som valt fel sida får svårare att undgå rätt straff. För oss är det en självklar frihetsfråga!

 

Hanne Deverén (M), oppositionsråd Kalmar kommun

Malin Sjölander (M), vice ordförande regionstyrelsen

Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson, riksdagsledamot

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt