Annons:

Analys: Bra bevisläge för åklagare inför stundande mordrättegång

Anders Blank, redaktör Dagens Kalmar. Foto: Louise Ernerhav

Analys: Bra bevisläge för åklagare inför stundande mordrättegång

Snart ett år efter Ängömordet ska rättsmaskineriet göra sitt. Och möjligheterna till fällande dom ljusa ut för åklagare, även om att dömas utan att ha hittat ett mordvapen är ovanligt, skriver Anders Blank. 

Annons:

Jag träffade 27-åringen för ungefär ett år sedan. Innan dess hade jag noga följt hans kriminella bana. Det var främst en skjutning i Norrliden 2016 jag ville prata om. Han visste väl vem jag var, sa att jag fick skriva vad som helst men lämna ut detaljer som skulle uppröra hans mamma. Han lovade höra av sig. Jag sa till att han skulle sköta sig, inte råka ut för trubbel. “Men jag kanske besöker polishuset och dricker té nån gång, då är jag lite svår att få tag på”. Det blev ingen träff då, saker kom, som känt, emellan. 

Morgonen den 11 februari får jag en bild skickad till mig. 27-åringen ligger på mage, bojad och en polispiket står parkerad bredvid. Några timmar tidigare har hans bästa vän blivit mördad på Kattrumpan och 27-åringen. Det var 27-åringen som efter flera timmars letande hade hittat sin vän. Anledningen till att polisen plockade in honom är inte helt klar. Men han hade ögonen på sig, han kanske mopsade upp sig, han har tidigare slagit till en polis under en Bandidosfest i Värnamo. Polisen kände nog väl till honom och ville ha en anledning till att få in honom på förhör. Där ska han ha sagt att han skulle ta de jävlarna som mördade hans kompis. Kanske inte det bästa utgångsläget om man senare bestämmer sig för hämnd. 

Offrets bostad besköts före mordet

En månad senare sker ett nytt mord. Denna gång på Ängö. En man i 25-årsåldern skjuts i ryggen och avlider av sina skador. Detta har försigåtts av att 25-åringens bostad tidigare beskjutits, snacket som då gick var att det var 27-åringen som låg bakom det. Även en skjutning i Snurrom kopplas till 27-åringen. Måltavlan den gången var en ledarfigur i det rivaliserande gänget. 

Det fanns inte så många för polisen att gissa på när det gäller Ängömordet. Ja, det kunde ha varit en torped, det är numera mer regel än undantag att man lejer bort mord. Men att någon ur ett rivaliserande gäng skulle ligga bakom mordet var inte svårt att lista ut. I SVT serien “Stockholms gängkrig” hävdas det att det hämnd snarare än narkotika som ofta leder till dödsskjutningar. Det är också det som har hänt vid de två senaste dödsskjutnngarna. Jag fick själv se en dödslista med fem namn. Flera försök har gjorts att beta av listan, ett har lyckats. 

Inget mordvapen men det finns stödbevisning

Polisens fokus låg på 27-åringen som också greps, anhölls och häktades. Motiv finns, menar åklagare, även en lång indiciekedja men det viktigaste saknas. Ett mordvapen. Det är ofta en viktig del i den tekniska bevisningen. Men trots dykningar i flera omgångar, runt Kvarnholmen och Ängö så går det inte att hitta något vapen. Åklagaren stödjer sig istället på annan bevisning. I det enorma materialet från förundersökningen ser man att mycket handlar om vittnesmål från skjutningen men också observationer av en viss elcykel som 27-åringen köpte på Biltema kort tid före skjutningen. Denna cykel har setts på flera platser. En plastdetalj från cykeln med 27-åringens DNA hittades tillsammans med tomhylsor från skjutningen på Ängö. Även en rånarluva, en balaklava, har hittats slängd i närheten av Lindö. Även den har 27-åringens DNA. 

Enligt uppgifter ska hälften av alla som nu avtjänar livstidsstraff för mord vara under 30 år. Det är inte omöjligt att den statistiken späs på när Kalmar tingsrätt har sagt sitt.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt