Annons:

Krönika: Fortsatt lågt valdeltagande i Norrliden

Anders Blank, redaktör Dagens Kalmar. Foto: Louise Ernerhav

Krönika: Fortsatt lågt valdeltagande i Norrliden

EU-valet är över. I sanningens namn hände inte mycket mer än att några mandat bytte parti. Men värre är att lågt valdeltagande tyder på en ökad polarisering. Och värst var det i Norrliden, där endast 410 personer röstade, bara tre av tio. 

Annons:

Det är säkert tio år sedan. Men då, på Norrlidstorget, pratade jag med en medelålders kvinna från Somalia som bott ett tiotal år på orten. Jag pratade om Norrlidsbastun, hon hade aldrig varit där. Hon hade inte varit vid kusten utanför stadsdelen över huvud taget. “Hur är det möjligt”, tänkte jag. Några kilometer öster om hennes hem ligger en vacker strandkant och en välgörande skogsdunge. Hur kan man inte ha varit där?

Vi har pratat om parallellsamhället i decennier nu. Tanken att en grupp människor som har sitt eget lilla samhälle, en egen kulturell enklav som står utanför det traditionella samhället, dess norm och rättssystem. Så långt har det inte gått i Norrliden, ännu. Men om man tar valdeltagande som en indikator på hur väl samhället håller ihop så finns varningstecken. I valdistriktet Västra Norrliden, var det endast 410 av de röstberättigade som utnyttjade sin möjlighet att påverka Europas framtid. Det var bara en dryg tredjedel av valmanskåren. Sverige brukar brösta sig med att vi har högt valdeltagande. En engagerad befolkning som tar del av nyheter, är insatta, föreningsaktiva. Saker som är en grogrund till ett tryggt samhälle där upplysta människor tar välgrundade beslut. Så hur gör vi när sju av tio väljer att inte medverka?

Underminerar demokratin och fördjupar klyftorna

Johan Persson (S) och hans partikamrater har lagt ner mycket tid på att knacka dörr i Kalmar, informerat potentiella väljare om vikten av att rösta. Deras partisekreterare, Tomas Baudin, berättade för mig för några veckor sedan att de gör demokratin en tjänst, inte bara partiet. Det finns en klar korrelation mellan utsatta områden och valdeltagande, det visar forskningen. Ett lågt valdeltagande, menar man, riskerar att underminera demokratin och fördjupa klyftorna i samhället. Demokratin blir en angelägenhet för en smalare grupp av samhället, vilket minskar sammanhållningen. 

I valet 2024 skedde egentligen bara små förändringar. Alla etablerade partier har fortfarande ledamöter i Strasbourg och Bryssel. Någon blev av med ett mandat, något fick ett nytt. Eftervalsdebatten handlade snarare om vilket parti som överraskade och vilket som underpresterade. Viktigare är kanske att se vem som röstade och var de bor

I valdistriktet Kalmarsundsparken-Stensö var valdeltagandet över 65 procent. I Västra Norrliden 31 procent. 

Ska man hålla ihop vår långsmala stad ska man ta valdetagandet på allvar. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt