Annons:

Blank: “Vad är ett löfte och ett avtal värt Stefan Löfven”

Anders Blank, redaktör Dagens Kalmar Foto: Louise Andersson

Blank: “Vad är ett löfte och ett avtal värt Stefan Löfven”

“Pacta sunt servanda”. Det var i slutet av valrörelsen 2014, jag satt på en S-chartrad buss. Mitt emot mig: Stefan Löfven och Magdalena Andersson, bredvid mig Margot Wallström.

Annons:

 Hemläxan hade gjorts väl. Jag hade i tidigare artikel beskrivit problemen med kommunikationer i länet, tagit flyget upp till Bromma, 45 minuter, och tåget hem till Kalmar, 4,5 timme om man slipper förseningar. Detta för att illustrera hur viktigt flyget var för näringsliv och turism. Detta efter att politiker i Stockholm, främst företrädda av Anders Ygeman (S), propagerat för nedläggning av Bromma. 

Att den utbildade svetsaren slängde till med latin överraskade, jag tolkade att han ville få tyngd i budskapet. “Ingångna avtal ska hållas” översatte statsministern när han såg att jag inte förstod och också att jag inte vågade fråga. 

MP firade nedläggningsbeslut med tårta

Avtalen Stefan Löfven hänvisade till sträcker sig fram till 2038. Det är nämligen så länge som svenska staten och Stockholms stad har avtal om att driva flygtrafik på Bromma. Jag vet inte vad “Äh vi skiter i avtalet” är på latin, men det var i alla fall det intrycket man fick när Miljöpartister firade med tårtan efter förra veckans besked om Brommas nedläggning. 

Jag har bott i Kalmar i lite styvt 20 år. Jag charmades direkt över alla lokalpatrioter och det provinsiella. Kan fortfarande asgarva åt “Flygplats i Kalmar, varför? Vi bor ju redan här”. Men mycket har hänt sedan millennieskiftet. Globaliseringen har tagit stormsteg, vi är mer än tidigare en del av en större värld. Staden har genomgått ett paradigmskifte, från industristad till en ort är mer koncentrerat till handel, upplevelser och tjänster. Att då bli av med en livlina i form av snabba transporter till huvudstaden och till omvärlden är ett jättekliv i fel riktning. Miljöargumentet tryter, redan inom fem år åker vi med elplan, inblandning av biobränsle ökar alltmer. I stället ska regioner betala priset för att Stockholm byggt in Bromma och för att staden vill bygga bostäder där det i dag är landningsbanor. 

Vad är ett löfte från en statsminister värt?

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt