Annons:

Inför fri komp och flex i skolan

DET ÄR INTE RIMLIGT! tänker jag när vi med andan i halsen springer över skolgården, min 6-åring och jag, hand i hand. Klockan är 8.17, skolan började 8.15. Jag är en pissförälder och min unge har inte ens varit vaken i hundra minuter innan dagens värsta stresspåslag.

Annons:

Ja, självklart bör jag sätta klockan tidigare, lägga fram kläder till samtliga familjemedlemmar dagen innan, förbereda frukost och se till att allt är så redo det kan bli inför det stora morgonkriget. JA en sån person borde jag vara, jag vet. Men, jag är inte den. Och jag tror att det finns fler som tycker att morgnar tillsammans med små barn där tider ska passas är… hur ska jag kalla det… UTMANANDE. Jag tycker att jag för det allra mesta är en hyfsad förälder. Jag leker med barnen, pratar om känslor, försöker lyssna in och ger inte upp. Men där, mitt i stressens karusell, blir jag ett monster. En vidrig hemsk monstermamma som vrålar ”HAR DU INTE TAGIT PÅ DIG STRUMPORNA? VI KOMMER BLI SENA! VI MÅSTE GÅ NUUUUUU!!!!” så att det ekar över hela gatan.

 

Är detta rimligt? Det frågar jag mig VARJE morgon. Varför varför VARFÖR har samhället bestämt att dagen ska startas med en bestämd (tidig) tid att passa? Det bådar inte gott för återstoden av dagen! 

 

*

 

En del vuxna har komp och flex. Det tycker jag alla borde ha. Är det inte dags för det nu? Att ta oss som människosläkte och våra styrkor och tillkortakommanden på allvar? Det MÅSTE finnas någon forskning som säger att stress på morgonen varken gynnar ekonomi eller mående för ett samhälle. 

 

Jag är inte alltid ett fan av ”det är inte naturligt” och ”på stenåldern så”-argumenten, men här känner jag att det är läge att dra det kortet som en bajonett. För DET fattar väl vem som helst att på stenåldern var det ingen av de håriga smutsiga människorna som SPRANG ut ur grottan och klättrade upp på valfritt högt berg det första de gjorde på morgonen. NEJ! De mornade sig, kanske låg med varandra, körde stenålders-yoga, käkade eventuellt frukost om det fanns och SEN gav de sig ut och dödade björnar. Det är inte NATURLIGT att springa från ett lejon innan klockan 11 (åtminstone inte om det inte finns några lejon)!

 

*

 

Men hur ska det gå till då?

Ja, det är väl inget svårt att räkna ut. För de yngsta barnen, som går i skolan till klockan 13 och därefter har fritids, är det ju bara att lägga om dagen. De som behöver kan ha fritids fram till 9.30, då det är en rimligare tid för skolstart, för att sluta skolan vid 14.15, sedan fritids igen. Lätt som en plätt.

 

Men allra bäst vore såklart fri flex och komp. Om barnet är i toppform en dag kan det väl få beta av en och en halv dag på måndagen för att kunna kompa ut på fredagen. Och om barnet (eller föräldern för den delen) har en tuff morgon, kan de bara flexa fritt. Eller jobba hemifrån. Många är rösterna som protesterar när politiker vill införa fler så kallade pappa-dagar. ”Låt familjerna själva få bestämma vad som passar dem bäst!” ropas det.
Med samma argument bör vi eliminera den nationella morgonstressen. 

Annons:

Linnéa Nestor

linnea.b.nestor@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt