”Hackaren” är en medborgare på den goda sidan. En ung man som på sin fritid hackat ett kriminellt gängs datorer och telefoner. Därefter kontaktat Uppdrag Granskning och polisen.
Jag ska inte berätta mer om du inte sett programmet – men lova mig att du lägger en timme av din tid på att se det.
Det är nämligen en slående tidsbild och en bekräftelse på att vi verkligen lever fem generationer på den här planeten.
Generationen, säg 75–100 år är särskilt utsatt men åldersgränsen är flytande. Människor med svag teknisk kunskap blir ”gamla” redan vid 65 vill jag påstå.
”Hackaren” avslöjar bedrägerier mot gamla på miljonbelopp. Ca 200 000 pensionärer anmäler årligen – ja varje år! – bedrägeri där de blivit av med sina besparingar på banken.
Bankerna har tvingat på oss ett säkerhetssystem som de tyvärr inte tar ansvar för, utan det är upp till varje enskild att vara så alert att man inte kan bli lurad.
Men alla är inte så alerta. Inte den gamla damen på 82 år som var på väg att bli lurad på 202 000 kronor innan Hackaren ingrep.
***
Nu säger man att vi aldrig ska lämna ut vårt bank-ID. Och det gör man inte heller i TV-inslaget. Man blir lurad ändå. Att se och förstå detta innebär att du ökar dina kunskaper om bedragarnas metoder.
Men det väcker ändå en rad frågor: Hur kan samhället organiseras så att det också passar 65-plussarna, minst 25 procent av väljarkåren? I 2022 års val var 7,5 miljoner röstberättigade, av dem var 1,1 miljoner över 70 år. Det är en grupp som teknik i handel, internet och banker många gånger stänger ute. Än så länge kan du handla med kontanter i mataffären, men vi väntar fortfarande på att riksdagen ska skapa tvingande bestämmelser om att kontanter ska gälla överallt, inte bara vara tvingande inom vården.
Riksbanken skrev redan 2021 att man tycker det ska ske tvingande beslut för att säkra betalningsstrukturen med också kontanter som betalningsmedel.
IKEA i Linköping har längre inga manuella kassor. De som inte klarar scanning av sina varor kan inte längre handla där. Kontanter är borttaget och här får de som inte är bekväma med scanning övergå till nätet om man vill handla på IKEA.
***
Personligen har jag varit digital sedan 1980-talet eftersom jag var tillräckligt ung för att få förutsättningar att hänga med i utvecklingen. Jag klarar det mesta, men behöver rådgivning när jag ska få i gång en Google-TV, routrar etcetera. Jag förväntar mig att det ska bli värre.
Om man ska döma av UG:s ”Hackaren” så bör jag säga upp mitt bank-ID när jag närmar mig 75, jag ska inte ha en smart telefon där man kan nå mig med SMS och jag ska inte ha en dator hemma med svagt skydd och inte ha något bankkort.
Frågan är hur jag då, utan smart telefon, utan dator och utan bank-ID, ska klara de åtaganden samhället ställer på mig? Kan jag handla med kontanter? Kan jag betala mina räkningar som hyra, el och sådant med kontanter? Funkar en vanlig markbunden telefon?
***
Jo, vi är faktiskt 5 generationer på planeten med helt olika förutsättningar. Min mor kunde aldrig få in doktor Phil på kanalen, plats 44, då hon tryckte fyrorna för sakta. Det blev hela tiden fyran. Hon trodde att han lagt ned sitt program…Den här världen är inte för de gamla, tyvärr. Varken mat, boende, service, sjukvård, handel – tragiskt, men generellt sett tänker inte de som sätter systemen på de gamla.
Den är inte heller för den första generationen, de små. De får inte vara små. De ska ha en egen telefon, en egen padda redan i förskolan. Barndomens lek, rödfriska kinder, upptäckterna i skogen är tagen ifrån dem.
Generation två, tonåringarna, som kan all teknik lär sig kriga mot varandra, lär sig mobba och impregneras av psykisk ohälsa i en miljö byggd utifrån kommunal ekonom, inte efter barnens behov.
Generation tre är i full färd att bygga sitt materiella ego, de tror att skjutsa barnen till skolan i fina bilen är ett kvitto på bra föräldraskap. De vill glänsa – och stråla – förstår inte att karisma inte kommer från plånboken och statusprylar.
Generation 4 är samhällets hopp, folk mellan 45–65 år. Tillräckligt gamla för att förstå hur uppväxten måste vara och tillräckligt nära sina föräldrar för att förstå hur svårt det kan vara att leva i ett tekniskt styrt samhälle när man är gammal.
Hoppet står till dem, även om deras misslyckanden i politiken nu medfört att vi fått ett kriminellt samhälle, svårt att stoppa.
Men hoppet står till dem…Vi äldre får inte följa strömmen likt halvdöda fiskar. Vi måste resa oss och säga ifrån. Mobilisera, skriv, ryt! Vi har all rätt i världen efter ett långt arbetsliv!
Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna.