Annons:

Ett år med auktioner i Jönköping – ett nytt kapitel i en snart hundraårig tradition

Auktionshuset Gomér & Andersson firar hundra år, samtidigt som Fredrik Brinkmann markerar sitt första år som platschef för den nya filialen i Jönköping. “Auktionshuset går som tåget, absolut det roligaste jag gjort!”, säger han.

Annons:

En hundraårig historia

Det var i Linköping år 1929 som de två svågrarna David Gomér & Nils Andersson tog sina första steg in i auktionsvärlden. Från början låg fokus på lantbruksauktioner där gårdar och jordnära tillgångar bytte ägare. Men med åren förändrades förutsättningarna och så gjorde även verksamheten. Företaget växte i takt med att kundernas behov och intressen förändrades. Auktionerna flyttades från landsbygdens lador till stadens salar och så småningom vidare in i det digitala rummet.

Under det sekel som snart har gått har Gomér & Andersson utökats med filialer i Norrköping och Nyköping, och byggt upp sitt rykte om kunskap, förtroende och nyfikenhet. Där fokus tidigare låg på jordbruksredskap och hästkärror, handlar det idag mest om konst, designmöbler, samlarobjekt och rariteter från hela världen.

Jönköpingsfilialen bildas under Fredrik Brinkmanns ledning


När dörrarna till Gomér & Anderssons auktionskammare i Jönköping slogs upp 2024 fick företaget ett nytt, sydligare fäste. Till platschef utsågs Fredrik Brinkmann, som alltså fick förtroendet att representera varumärket i Småland. Och lokalen på Soldattorpsgatan fungerar både som arbetsplats och mötesplats, öppen för den som vill få sitt arvegods värderat lika väl som för den som söker efter föremål till sin samling.

Filialen etablerades med syftet att möta ett ökat intresse för kvalitetsauktioner i södra Sverige, och blev snabbt en naturlig del av regionens auktionsliv. Här finns expertis inom flera områden, och ett team som under Fredriks ledning arbetar utifrån en värdegrund som baseras på personligt bemötande, flexibilitet och professionalitet.

Fredrik Brinkmanns väg in i auktionsvärlden

Fredrik Brinkmanns resa in i auktionsvärlden är kontrastrik. Han har tidigare fungerat som konsult inom krishantering och organisationsutveckling. Det har slipat hans förmåga att se både potential och risk, människa och sammanhang. Men under ytan har en annan kraft alltid funnits – konsten.

Med sin ateljé som frizon har Fredrik utvecklat sitt alldeles egna uttryck i neonfärger och akryl, med starkt fokus på intryck och form. Det konstnärliga seendet präglar också hans syn på auktionshusets funktion: alla föremål bär på en berättelse, alla kundmöten är unika. För honom handlar värde inte bara om siffror, utan också om känslor och kontext. Därför blev svaret ett självklart ja när han fick förfrågan om att bli platschef för Jönköpingsfilialen.

Att ge nytt liv till gamla ting

För Fredrik Brinkmann handlar arbetet på auktionshuset om att se det vackra och användbara i det som andra kanske redan lämnat bakom sig. Det är en form av cirkulär omsorg som innebär att gamla föremål får fortsätta att ha betydelse för nya ägare. Det är ett återbruk som fungerar som en protest mot slit-och-släng-kulturen.

Auktionshuset i Jönköping har tagit emot allt från antika mattor till moderna sneakers. Det säljs samlarkort, skulpturer, gammalt porslin, märkesväskor och svensk industridesign. Ofta är det blandningen som fascinerar: att en gammal skolplansch kan väcka samma engagemang som en signerad litografi.

Många som kontaktar auktionshuset kommer med berättelser och minnen, men ibland också med en viss tvekan. Att lämna ifrån sig något är inte alltid enkelt. Men när ett föremål säljs och hittar en ny plats, uppstår ett slags inre lättnad. Fredrik menar att ett auktionshus i grunden är en plats där både människor och ting får förnyas – det gamla slutar inte ha betydelse, det får bara en ny roll att spela.

Ett mänskligt uppdrag

Det finns tidpunkter i livet då människor behöver mer än bara service – de behöver förståelse. När någon står inför att tömma ett hem, avsluta ett kapitel eller hantera ett dödsbo får Fredrik Brinkmann chansen att dra nytta av sina tidigare erfarenheter som konsult inom krishantering. När sorg går hand i hand med praktiska aspekter måste både föremål och mänskliga känslor mötas med respekt.

Att gå igenom en bostad kan ge insikter i ett helt liv – varje låda som öppnas kan rymma unika minnen. Därför är bemötandet avgörande – det handlar inte bara om att värdera, utan också om att lyssna och vägleda. Auktionshuset blir i dessa stunder något mer än en kommersiell verksamhet: det blir en plats för övergång, där det praktiska möter det personliga, med omtanke i varje steg.

För Fredrik är det detta som gör arbetet levande – och det faktum att man aldrig helt kan förutse vad som kommer att få folk att lägga ett bud.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt