Annons:

En bonde utanför Högsby fick tre av sina Highland Cattle-tjurar ihjälskjutna av jägare, som misstog dem för vildsvin. Flera månader senare har han fortfarande inte fått en krona i ersättning. Bilden är en genrebild, och djuren är inte de som det skrivs om i texten. Foto: Pixabay

LÄNET: Jägare sköt ihjäl bondens tjurar – trodde det var vildsvin

I sensommarnatten trodde jägarna att de tre tjurarna på åkern var vildsvin. De la an – och sköt ihjäl allihop. Händelsen inträffade utanför Högsby i slutet av juli, och ännu har inte ägaren till de tre tjurarna fått en enda krona i ersättning.

Annons:

Det var en sommarnatt i slutet av juli som tre Highland Cattle-tjurar lyckades ta sig ut ur sin hage och traskade i väg till grannens spannmålsåker. Där stod olyckligtvis sn samling jägare, som misstog tjurarana för att vara vildsvin, och sköt ihjäl dem allihop.

Tidningen ATL berättar att det var markägaren som arrangerat jakten som ringde och berättade för ägaren Evald Palmér vad som hade hänt.

– Jag tänkte ”Vad fan har de gjort? Skjutit tre tjurar? Det kan inte vara sant”, säger han till SVT Småland.

Ingen ersättning än

ATL skriver att gården, som består av 300 tamdjur, säljer allt sitt kött i köttlådor direkt till konsument, och att man har räknat ut det sammanlagda värdet på de tre tjurarna till 100 000 kronor. Men några pengar har Evald Palmér inte sett till än, trots att det har gått flera månader.

– Jägarnas försäkringsbolag har varit i kontakt med mig och vårt försäkringsbolag säger att det är jätteviktigt att ha mycket dokumentation. Men det är ju svårt. Vi har ju inte vägt slaktkropparna. Jägarna tog ju hand om tjurarna efteråt, säger han till ATL.

– Och jag kunde ju inte sälja köttet själv eftersom djuren inte var levande besiktigade så jägarna fick  köttet. Så jag har bara kunnat registrera att djuren försvunnit från gården för myndigheterna.

"Kunde varit en flicka som var ute och red"

Enligt SVT Småland är Evald Palmér besviken på jägarna och markägarna.

– De bollar över till försäkringsbolagen. Det är de som skjutit och ska betala och sedan få betalt av sitt försäkringsbolag, säger Evald Palmér.

Jägarnas försäkringsbolag har varit i kontakt med Evald, men när pengarna kommer och hur mycket det blir är ännu oklart.

Men mest upprörd är han över händelsen i sig, enligt SVT.

– Man måste veta vad man skjuter på. Det kunde ha varit en flicka som var ut och red, säger Evald Palmér.

– Har man skjutit på en gris så finns det inga andra grisar kvar att skjuta. De skingras väldigt snabbt. Vet man inte det ska man inte gå på jakt, säger han till ATL.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt