Agha Yahya Khan, huvudimam för Ahmadiyya i Sverige.
Foto: Anders Blank
Kan inte Mohammed komma till berget, så får berget komma till Mohammad. Ja, ungefär så resonerade Agha Yahya Khan när han ansåg att det var för få frågor och för få besök av etniska svenskar i moskén. Han visste att det ställdes frågor runt Islam. Men det saknades ett forum. Så sedan 2018 turnerar han runt Sverige från norr till söder, i går och i dag är han på Larmtorget. Han är huuvudimam för Ahmaddiyyasamfundet i Sverige. Det är en gren av Islam som är det snabbaste växande trossamfundet i världen.
Han fick svara på de tre vanligaste frågorna han har fått genom åren.
1.Varför måste kvinnor bära slöja?
Till att börja med säger Gud att Koranen bara är en vägledning för mänskligheten. För det andra så är huvudbonad för kvinnor och för män en symbol för att den här personen är religiös. Jag som imam bär alltid huvudbonad. Det gör att jag också uppträda korrekt. Niqab och burka har inget med Islam att göra, de är kulturella uttryck.
2.Vad är Sharialagar?
Sharia betyder lag på arabiska så det blir lite dubbelt att prata om sharialag. Men sharia kan aldrig ersätta nationens lag, de är de som ska styra ett land. Det här misstolkas ofta.
3. Hur ser ni på Jihad, det heliga kriget?
Ett heligt krig är helt emot Koranen. Jihad för oss är en inre kamp mot onda gärningar mot satan själv. En annan betydelse är att det är försvar, men då måste man använda samma medel som man själv möts med.
Ahmadiyya är den tredje största grenen av Islam, vid sidan av Sunni och Shia. Exempelvis Sunni betraktar inte Ahmadiyya som en riktigt gren av Islam och är ofta diskriminerade, jagade och till och med mördade på grund av detta.
Känner du dig hotad i Sverige?
– Sverige är paradiset. Vi byggde vår första moské här 1976. Min fru är lärare, min ena dotter är tandläkare, den andra journalist. Alla bär slöja. Det är fantastiskt att leva i ett fritt land som Sverige.
Ahmadiyya har som motto “kärlek för alla hat mot inten”. Men de accepterar inte homosexualitet.
– Märk väl, vi är emot homosxualitet men inte emot homosexuella.
Har ni några i ert samfund?
– Inte några som är öppet homosexuella, nej.
Tio meter bort från samfundets tält står Kalmarsund Pride och ska berätta om nästa veckas Pridevecka.
– Deras inställning är sorglig men vi lever i ett demokratiskt samhälle och så länge handlingar inte skadar andra så är det inte förbjudet. Men det understryker kanske ännu mer hur viktigt vårt arbete är, säger Alexander Finstad ordförande Kalmarsund Pride.