Annons:

  • Sara Wändesjö första linjens chef tillsammans med kockarna på Västerviks Sjukhus: Henrik Lindskog, Micke Sangerud, Stefan Algotsson, Anders Nommelin, Niclas Johansson och Daniel Ståhl.

  • Tio av måltidsvärdarna vid Västerviks Sjukhus Marie Karlsson, Afrah Abdelaziz, Helene Karlsson, Britt J Danielsson, Lena Svensson, Mannela Rozmaryowicz, Anna Ottosson, Elin Karlsson och Britt Samuelsson.

Bästa sjukhusmaten finns i Kalmar län

Resan mot en bättre sjukhusmat startade 2013 och redan året efter rankades länets tre sjukhus på första plats. Sedan dess har länets sjukhus rankats i topp bland landets 21 regioner. I år har länets tre sjukhus, Västervik, Oskarshamn och Kalmar åter rankats som de sjukhus som har bästa sjukhusmaten i landet.

- Det är fantastiskt roligt och vi ser det nästan varje vecka då vi får små lappar till oss att maten är god, säger Sara Wändesjö, första linjens chef vid produktionsköket i Västerviks sjukhus.

Annons:

Länets tre sjukhus i Kalmar län har den bästa sjukhusmaten i landet om patienterna får säga sitt. Det har patienterna fått göra när de fyllt i en enkät om hur de upplever maten som serveras på sjukhusen.

Vid restaurang Blåklinten i Västerviks sjukhus firar idag de 18 medarbetarna i köket och 22 måltidsvärdarna resultater av undersökningen. Sara Wändesjö är mycket glad över resultatet.

- Vi lagar varm mat från grunden i vårt kök och måltidsvärdar ser till att patienterna får maten upplagd på ett aptitligt sätt, säger Sara Wändesjö.

Det vinnande konceptet bygger på god och nylagad mat som är tillagad från grunden där patienten kan välja på olika rätter utifrån sina behov och aktuell meny. Måltiden ska vara en naturlig del i vården och kostverksamheten ansvarar för hela måltidskedjan från personalen i köken till måltidsvärd på avdelning.

Hur känns det att få den här responsen från patienterna?

- Det är fantastiskt roligt och vi ser det nästan varje vecka då vi får små lappar till oss att maten är god.

Patienternas respons handlar inte bara om den lagade maten utan och hur de upplever maten som serveras under hela dagen.

- Från frukosten till den sista kvällsmackan. Jag tror att helheten är viktig för hur patienterna upplever maten. Där har måltidsvärdarna en viktig roll, säger Sara Wändesjö. 

Glädje och laganda

Det finns inte några genvägar för att Sjukhusmaten smakar gott, men det finns flera förklaringar.

- Vi har bra råvaror och vi är ett bra kockgäng som har viljan att laga god mat, säger Stefan Algotsson, kock vid Västerviks sjukhus.

Han berättar att alla trivs på jobbet och att man varje vecka gör utvärderingar om maten som serveras tillsammans med Oskarshamn och Kalmar sjukhus.

Glädjen smittar av sig till de 22 måltidsvärdar som finns på Västerviks sjukhus.

- Alla har en bra sammanhållning i hela gruppen, säger måltidsvärden Britt Samuelsson.

Hon berättar att varje måltidsvärd lägger upp mat till upp till 24 patienter per dag.

- Vi ser också till att göra frukost, ta upp beställningar på lunch och middagsmat samt fixar kvällsmackan.

Det sägs att ni får mycket beröm för maten som ni serverar, hur märks det?

- Vi får lite godis och pralliner samt lappar där patienterna skriver uppskattande ord, säger Britt Samuelsson.


Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagenskalmar.nu

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt