Annons:

  • Universitetet öppnar upp, bjuder in och sänker trösklar
  • Universitetet öppnar upp, bjuder in och sänker trösklar

    Live är tänkt att öppna upp Linnéuniversitetet. Foto: Anders Blank

Universitetet öppnar upp, bjuder in och sänker trösklar

I eftermiddag är det premiär för Linnéuniversitetet Live. En satsning för att öppna upp, välkomna och visa vad som egentligen sker innanför det gula huset

– Vi vill sänka tröskeln mellan universitetet och staden, säger rektor Peter Aronsson.

Annons:

Universiteten har genom åren brottats med att nå ut med forskning och utbildning.. Att visa vad som egentligen egentligen sker i labben, biblioteken, rummen och föreläsningssalarna. 

Nu när universitetskajen står färdig och pandemin har släppt är detta en möjlighet då man nu har en arena som öppnar upp universitetet för att möta staden. Nu finns det en rak trapplös väg rakt in akademin. 

– Av tradition har det varit lite svårt. Exempelvis forskning blir mer och mer specialiserad och också kanske svårare för utomstående att ta till sig. Det är svårt greppa, färre som förstår. Nå ut kräver också skicklighet, säger rektor Peter Aronsson.

Viktigt att nå ut med sin verksamhet

Han menar att man redan i dag och under en tid har jobbat för att nå ut till det omgivande samhället, men nu tar man ytterligare ett steg. I eftermiddag startar Linnéuniversitetet Live, ett sätt att sätta kunskap i rörelse genom att lyfta fram forskare och verksamheten på Linnéuniversitetet. Här ska nyfikna få träffa och samtala med forskare, medarbetare och studenter, lyssna på forskningspresentationer, samverkansprojekt och andra pågående utvecklingsarbete. Tanken är att Live ska arrangeras varje torsdag. Tills alla lär sig att hitta dit. 

Men det ska också fungera i båda riktningarna. 

– Ja, vi måste också lära oss av det som sker utanför universitetet. Vi behöver ta in det för att anpassa oss. Vi vill inte ha någon tröskel mellan staden och universitet.

Han menar att placeringen av det nyöppnade universitetet är väldigt symboliskt. 

Idén med Live är också det ska vara lätt att ta kontakt, enkelt att komma till universitetet. En fast tid och en fast dag. 

Möten ska inspirera

Varje tillfälle av Live innehåller en/börjar med en kort presentation av något aktuellt ämne som sedan följs av mingel och samtal.  Mixen av deltagare kan komma att bestå av företagare, en nyfiken allmänhet, förbipasserande. Tanken är att man ska få upp ögonen för nya områden även om det inte är ens stora intresse. Spännande möten kan ske när en idrottare lyssnar på en föreläsning om nanoteknik eller om en pensionerad sjökapten lyssnar till effekter av mediers påverkan.

 

Fakta

 Linneuniversitetet Live

14 oktober - Smarta städer
Fredrik Ahlgren, lektor i datavetenskap och medieteknik

21 oktober - Dags att förbereda din karriärAnna Kågestad, karriärvägledare

28 oktober - Moralisk stress och moraliskt aktörskap i svensk äldreomsorg,  Sara Hultqvist, lektor i socialt arbete

11 november - Hur fungerar medier
Beate Schirrmacher, lektor i litteraturvetenskap

Fler programpunkter kommer att komma. 

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt