Annons:

  • Det gamla posthuset får 2020 års stadsbyggnadspris. Foto: Anders Blank

  • Peter Akinder (S), Mikael Forkner, Kövern, Hanna Philipsson, Tengboms, Agnieszka Gruszka Adamaszek, Tengboms, arkitekten Mats Dahlström och stadsarktekten Maria Houmann. Foto: Anders Blank

Posthuset vinner stadsbyggnadspriset

Det nya biblioteket får arkitektur- och stadsbyggnadspriset för 2020. För arkitekten Mats Dahlström är det femte gången

Annons:

Det blev ingen utdelning av arkitekturpris under våren som det brukar. Priset delades istället ut under förmiddagen i dag. I kamp med fem andra nomineringar så vann det nya biblioteket priset. Priset går Klövern som är fastighetsägare. Men även arkitekter från Tengbom som stått för inredningen och Mats Dahlström uppmärksammades. 

För Mats Dahlström är det femte gången han får Stadsbyggnadspriset. 

– Det har varit en del knepiga tekniska lösningar, men det har funnits god dokumentation, säger han. Det är ett Q-märkt hus vilket gör det lite speciellt. Jag har genomåren föreslagit en banklokola och kontor för konsultfirma i gamla posthuset. Jag är nöjd att det blev som det blev nu. 

Galen idé att göra bibliotek av gamla posthuset 

Även inredarna från Tengboms hade en del problem de var tvungna att ta hänsyn till husets historia. 

– Det var en rätt galen idé att försöka få till ett bibliotek i gamla posthuset. Och få platsbyggda bokhyllor i det vackra ljusrummet, säger Hanna Philipsson.
Hennes kollega, Agnieszka Gruszka Adamaszek, var inne på samma spår. Att omvandla ett kulturminnesmärkt hus till en publik lokal med lekande barn. 

– Det lite svårt att få till balansen mellan det som tidigare gjorts och det man skulle göra nytt, säger hon. 

Det var sammanlagt sex nominerade till priset. Ett nybyggt hus på Linnégatan, pumpstationen vid Fredriksskans, Linnéuniversitetet, Tvättcenter på Erik Dahlbergs väg, och två små hus som ersatte ersatte två rivna på Kattrumpan.

Posthuset stod klart 1947, arkitekt var Lars-Erik Lallerstedt. 

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt