Annons:

Nu kommer personer över 65 år och vård- och omsorgspersonal att erbjudas en tredje vaccindos. Foto: MostPhotos

Nu kommer påfyllnadsdosen – dessa berörs först

14 miljoner vaccindoser har delats ut i Sverige. Nu ska 1,5 miljon svenskar få en påfyllnadsdos. Det berättade socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

Annons:

I det första skedet handlar påfyllnadsdosen om vårdpersonal och personer över 65 år. Dessa ska få en tredje dos tidigast sex månader efter att man fått den andra dosen.

Personer som fått en och två doser med Astra Zenecas vaccin kommer den här gången att få ett mRNA-vaccin, vilket exempelvis kan vara Pfizer/Biontech eller Moderna. 

Under hösten och vintern ska sedan övriga grupper erbjudas en tredje vaccindos. Prioriteringsordningen blir åldersanpassad även i fortsättningen.

– Prioriteringsordningen för vaccinering har varit en framgångsfaktor, och det är viktigt att vi fortsätter med den, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff. 

Myndigheten ser en avklingande effekt i skyddet mot covid-19 efter sex till åtta månader.

– Själva poängen är att öka immunitetsläget hos individen. En tredje dos ger en ordentlig ökning i antikroppar, säger Johan Carlson.

Socialminister Lena Hallengren säger att läget i Sverige är betydligt bättre den här hösten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt