Annons:

  • Kalmarsundsparken, ett unikt och välbevarat slagfält

    Ett av knanierna som hittats. Foto: Anders Blank

  • Kalmarsundsparken, ett unikt och välbevarat slagfält

    Foto: Anders Blank

  • Kalmarsundsparken, ett unikt och välbevarat slagfält

Kalmarsundsparken, ett unikt och välbevarat slagfält

Arkeologerna har snart gjort sitt för detta året. Tre gravschakt har grävts upp i Kalmarsundsparken och skelettdelar som tillhör soldaterna från Kalmarkriget 1611 har hittats. 

Annons:

De vidsträckta gräsmattorna vid Kalmarsundsparken var för nästan 400 år sedan plats för slaget mellan danskar och svenskar. Och bara några decimeter under myllan har arkeologer från Statens historiska museer grävt fram skelett från några soldater som stupade i bataljen. Arkeologerna brukar vara på plats varje år i någon vecka för att studera lämningar. 

– Det här området står sig väl internationellt ur arkeologisk synvinkel när det gäller krig, säger Bo Knarrström, slagfältsarkeolog. 

Anledningen till den unika arkeologiska platsen är att den är oförstörd. Det har inte byggts några hus i området eller någon annan exploatering. 

Mängder av skelettdelar

Vi står vid det man kallar Danska kullarna inte långt ifrån Kalmarsundsbryggan. Här finns tre små oansenliga grävschak. I någon finns ett delat kranium, i ett annat ett bäcken med lårben och knän. 

– Oj här har vi tydligen missat en bit, säger arkeologen Magnus Stibeus. 

Han hittar en bit av skelettet av ett finger som finns i schaktmassorna. 

Att de gräver just här beror på att man hittat fotografier från 1930-talet där man klart kunde se att man hittat skelett. Annars är det ett knepigt område. 

– Det här är fyllnadsmassor och då ger georadarn utslag på allt, så vi får göra kvalificerade gissningar, säger Jane Jansen också hon arkeolog. 

Allting började med att man hittade skeletten av en soldat vid Kalmarsundsbryggan och då började man på allvar intresserade sig för området. Danskarna ska haft ett läger på Stensö, senare flyttat fram positionerna och bombarderat svenskarna med granateld. Arkeologerna har hittat mängder kulor och rester från granater vid den platsen där hundrastgården nu finns. 

Täcker över fynden igen

Knälederna av en soldat sticker fram ur myllan. Men den kommer inte att friläggas och transporteras bort. Man ska täcka över den igen. 

– Nästa år tar vi hit en osteolog, en ben expert hit för att titta på hur skelett har förmultnat. Men vi ska också ta reda på om det är en dansk eller svensk soldat.  

Helst vill arkeologerna fortsätta att gräva söderut. Där vid den stora gräsplanen tror de att det finns mängd

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt