Annons:

Lindbytvätten och Scania prisas för sitt miljöarbete

Peter Sandwall och Ilko Corkovic ger pris till Scanias Pernilla Zackrisson och Peter Magnusson. Foto: Anders Blank

Lindbytvätten och Scania prisas för sitt miljöarbete

Två företag i framkant får Solros priset av Klimatkommissionen. Båda arbetar med utsläppsminskningar och förnybar el. 

Annons:

Solrospriset delades under dagen ut för 10 gången. Det ska tilldelas de företag eller organisationer som visar på goda exempel inom miljöarbetet. Scania i Oskarshamn får priset för deras arbetet med att få en fossilbränslefritt län 2030. Anläggningen är Scanias första fossilfria. 

– Vi har jobbat på flera fronter, säger Pernilla Zackrisson hållbarhetschef på anläggningen. Det handlar om att vi konverterat alla interna transporter till el eller förnybart. Att vi återanvänder processvatten och återanvänder stora mängder mjukplast. 

Scania delar sitt pris med Lindbytvätten i Borgholm. Tvätteriet har under lång tid arbetat för att successivt minska koldioxidutsläppen. De har satt upp en solcellsanläggning som innebär att de sparar 70 procent av elen. Alla transporter går på HVO-diesel eller biobränsle. 

Jobbat med att minska mängden vatten

Tvätterier är normalt en miljöbov. Men Lindbytvätten har arbetat strategiskt med sitt miljöarbete. Det gäller inte minst vattentillgången. Just vatten är en knäckfråga på Öland. 

– Det är lite därför vi började med det här arbetet. Det är ofta vattenbrist på ön. Men nu har lyckats kapa rejält. När vi började gick det åt 28 liter vatten per kilo i tvätten. Nu är vi nere på 6 liter, säger Rikard Streijffert.

Lindbytvätten är inte ovana vid miljöpriser. De har tidigare fått pris från Borgholms kommun och från Länsförsäkringar. 

Det var under förmiddagen som de båda företagen fick sina priser på residenset. Prisutdelare var Ilko Corkovic, klimatkommissionens ordförande och landshövding Peter Sandwall.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt