Bortglömda stearinljus är inte den vanligaste brandorsaken - det är spisen
En kastrull som kokar torr, matlagning som påbörjas men glöms bort, frityrolja som börjar brinna – orsakerna till att det börjar brinna i köket är många. Det första man bör tänka på är att ha fungerande brandvarnare i framför allt kök och sovrum. Att regelbundet kontrollera att brandvarnarens batteri fungerar är viktigt. Det är enkelt att testa batteriet, ett tryck på testknappen och svaret kommer direkt om brandvarnaren fungerar som den ska- det ska tjuta ordentligt.
Många tror kanske att det är bortglömda ljus som är vanligaste brandorsaken men i själva verket är det på spisen som överlägset flest bränder startar.
– Sen 1998 har spisbränderna ökat men det går att minska riskerna betydligt genom att ha en så kallad spisvakt, förutom brandvarnare förstås, säger Susanne Fagerberg, försäkringsexpert på Länsförsäkringar.
Dessutom visar data från MSB att Kalmar län ligger i topp vad gäller antalet bränder i bostaden, sett till invånarantalet (plats fyra).
Så minskar man bränder i köket
Susanne Fagerberg poängterar att det går att minska risken för bränder i köket genom ytterligare några enkla säkerhetsåtgärder.
– Många glömmer mat på spisen om de går ifrån köket när de lagar mat. Man kanske börjar göra någon annan syssla eller tar ett telefonsamtal. En mycket bra åtgärd är att installera en spisvakt som bryter strömmen innan det blir för varmt och maten fattar eld. Kanske ska du även skaffa en sådan åt dina äldre föräldrar eller släktingar, säger Susanne Fagerberg.
Sen bör spisfläkten rengöras regelbundet genom att köra den i diskmaskinen. Var också försiktig med het olja, flambera aldrig under fläkten och lägg inte saker på spisen även om den är avstängd.
– Förutom en brandvarnare i köket ska du ha brandfilt och brandsläckare i anslutning till köket, då kan många bränder snabbt släckas, säger Susanne Fagerberg.
Börjar en gryta eller stekpanna fatta eld gäller det att agera snabbt så att elden inte tar fart.
– Stäng av spisfläkten och kväv elden med ett lock eller en brandfilt. Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja, det kan orsaka en explosion och antända resten av köket, säger Susanna Fagerberg.
Sju tips för att undvika köksbränder
• Skaffa en spisvakt som stänger av spisen om det blir för hett
• Ha brandvarnare, brandfilt och en pulversläckare i närheten till köket
• Rengör spisfläkten regelbundet
• Lägg aldrig saker på spisen – inte ens när den är avstängd
• Var extra försiktig med het olja
• Flambera aldrig under fläkten
• Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja – använd ett lock eller en brandfilt
Brandvarnaren har en alldeles egen dag den 1 december för att uppmärksamma oss att testa den. December och adventstider är också den tid på året då bränderna ökar, kanske för att vi bakar och lagar mycket mat inför julfirandet.