Annons:

MP och KD är kritiska till att kommunen och regionen täcker flygplatsens underskott. Foto: Anders Blank

MP och KD rasar mot besked 28 miljoner till flygplatsen

Regionen och kommunen skjuter till pengar för flygplatsen för att täcka underskott. Både KD och MP reagerar kraftigt. 

Annons:

Dagens Kalmar berättade tidigare i veckan om att kommunstyrelsen i Kalmar vill täcka Kalmar Öland airports underskott. Kommunen och regionen kommer att gå in med 14 miljoner var för att se till att flygplatsen överlever i år. Under pandemin har de tappat 80 procent av passagerarna. 

- Detta är precis vad vi varnade för när Region Kalmar län köpte in sig i flygplatsen 2020. Coronapandemin har bara förstärkt de utmaningar som vi redan då kunde se, med förändrade resmönster i och med att näringslivet övergår till digitala möten. Vi ville ha en bredare analys av flygplatsens framtidsutsikter men det lyssnade inte den S-ledda majoriteten på. Nu tvingas regionen skjuta till medel som hade kunnat gå till sjukvård, säger regionråd Jimmy Loord (KD). 

Miljöpartiet är inne på samma linje. De menar också att pengar kunde användas till bättre saker än att täcka flygplatsens underskott. 

– Vi är helt emot att man fortsätter satsa pengar på något som inte fungerar, finns ingen plan B. Man har lagt putsat in 73 miljoner kronor förra året. Vi har varit emot det hela tiden, säger Annika Carlsson Wistedt (MP)

Fullmäktige utlyste klimatnödläge

Kommunfullmäktige i Kalmar förklarade för en tid sedan klimatnödläge.

– Flyget släpper ut koldioxid motsvarande 10 procent av Kalmars utsläpp, säger hon. 

Men det handlar också om geografisk fråga. 

– Jag tror att de flesta här uppe i norra länet som vill flyga väljer Skavsta där man enkelt tar sig ut i världen. De undrar nog varför vi ska betala för en flygplats 14 mil härifrån, säger Caroline Axelsson (MP) från Vimmerby. 

Miljöpartiet är flygmotståndare, det är inte KD. 

- Kristdemokraterna är i grunden ett flygvänligt parti, och positiva till Kalmar Öland Airport. Vi tror att flyget har stor potential och har som enda parti lagt en motion i regionfullmäktige om att verka för eldrivet flyg. Men majoritetens hantering av flygplatsfrågan utmärks tyvärr av idélöshet, bristande engagemang och ointresse för ekonomiska realiteter, säger Jimmy Loord.

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt