Annons:

Stormen natten mot måndag har ställt till stora bekymmer. Nu kan det bli ett nytt oväder. Foto: EoN/Pressbild

Nytt oväder på väg in – varnas för kraftiga vindar

Efter stormnatten till månaden kan det bli nytt oväder över södra Sverige. EoN menar att situationen är bekymmersam.
– Vårt manskap arbetar redan för fullt, säger Peter Hjalmar, regionchef syd på EoN. 

Annons:

Stora delar av Kalmar län och inte minst norra delen har påverkats kraftigt av stormen natten mot måndag. Nu ska ett nytt oväder vara på väg in över södra Sverige och främst Östergötland och östra Småland väntas få kraftiga vindar under natten till torsdag. 

– Situationen är bekymmersam, då träden står skört efter måndagens storm. Att vinden drar in från nordväst förvärrar situationen. Trädens rötter är mycket svagare mot norr och träd som redan lutar faller avsevärt lättare vid kraftiga vindbyar, säger Peter Hjalmar, regionchef syd på EoN.

"Beredskapen god"

Enligt EoN ska beredskapen vara god. 

– Vårt manskap arbetar redan för fullt i fält och vi har helikoptrar, röjningsmaskiner och materiel på plats. Vi arbetar oförtrutet vidare med att reparera skadorna på elnätet och ska ge alla kunder strömmen tillbaka.

Varningen är orange och vindbyar på upp till 25 meter per sekund kan komma över delar av södra Sverige. Väderläget förväntas hålla i sig till torsdag kväll. Fortfarande är en hel del kunder, inte minst i norra länsdelen, utan ström sedan stormnatten. 

– Ett nytt oväder försvårar förstås reparationsarbetet. Men vi arbetar så snabbt vi kan för att återställa elnätet, med hänsyn tagen till säkerheten för våra montörer, och ska under dagen se till att många av dem får tillbaka sin ström, säger Peter Hjalmar.

Inga olyckor

Hittills har det svåra reparationsarbetet skett utan olyckstillbud. Peter Hjalmar avråder privatpersoner och skogsägare från att utföra eget röjningsarbete. 

– Ser du träd som fallit på en ledning, så anmäl det gärna till vår digitala tjänst på webbsidan. Det är viktigt att inte gå nära ledningar i detta skede.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt