Den 28 januari år 2002 avled Astrid Lindgren i sitt hem på Dalagatan 46 i Stockholm. Den älskade barnboksförfattaren från Vimmerby var då 94 år gammal.
Efter hennes död bröt nästan en landssorg ut i Sverige och begravningen av Astrid Lindgren var så nära en statsmannabegravning man kan komma. Den sändes i Sveriges Television och hundratusentals människor följde kistans färd genom huvudstaden.
Astrid Lindgren gravsattes därefter på kyrkogården i Vimmerby vid sina föräldrar. Hennes betydelse i Vimmerby, Sverige och världen är fortsatt enorm.
– Det känns som att åren går så otroligt fort och att Astrids gärningar än i dag är så aktuella i allra högsta grad är imponerande måste jag säga. Vi känner absolut att det är en speciell dag för oss i företaget och i koncernen, säger Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.
Många kända personer behåller sin status långt efter sin död, men få i Sverige är fortsatt lika aktuella som Astrid Lindgren långt efter sin död.
– Man refererar till Astrid Lindgren väldigt mycket och ofta. Vi har nyhetsbevakning som vi tar del av när det gäller henne och i väldigt många samhällsfrågor, som mänskliga rättigheter, djurens rättigheter, miljöfrågan och så vidare, lyfter man hela tiden fram Astrid Lindgren. Min uppfattning är att det beror på hennes engagemang i samhällsfrågor och sitt civilkurage. Hon stod verkligen upp för det hon trodde på.
"Svårt att greppa hennes betydelse"
Trots en pandemi har Astrid Lindgrens egna värld i Vimmerby fortsatt att locka mängder av besökare Vimmerby. Men hur länge kommer hon vara aktuell? Det är svårt att sia om, menar Joacim Johansson.
– Jag tror hon kommer fortsätta vara det, men det är i och för sig inget självspelande piano. Både vi och kollegorna i Stockholm har ett ansvar om vi tar perspektivet kring hennes författarskap att bibehålla intresset för att barnens föräldrar ska läsa hennes böcker för dem. Pippi har fyllt 75 år, men vad säger att hon inte kan bli 75 år till? Det finns inget som säger emot det, säger han och fortsätter:
– Min uppfattning är att Astrids författarskap beskriver relationer och den mänskliga kontakten. Det är ganska tidlöst och jag tror att med rätt arbete finns det en enorm möjlighet att utveckla och hålla i det intresset. Det finns inget vikande intresse för parken eller leken. Snarare tvärtom.
Hur stor är hennes betydelse för Vimmerby och för kommunen?
– I någon form är det nog svårt att greppa det, tror jag. Jag är väl fortfarande förhållandevis ny i den här staden och det man slås av är vilken stolthet det finns kring Astrid. Många här är så stolta över att Vimmerby är det Vimmerby är och att det var härifrån Astrid Lindgren kom.
– Det här kanske låter som stora ord, men Astrids värderingar är även Vimmerbys värderingar skulle jag säga. När jag kom hit märkte jag hur stolta alla är för sin bygd och för sin Astrid, inte minst för att hon är en otroligt populär barnboksförfattare, som var det hon först blev känd som.
Vad hade Vimmerby varit utan Astrid Lindgren? En omöjlig fråga att svara på förstås, men väldigt mycket i vår trakt kretsar kring henne.
– Hon har en jättebetydelse för väldigt många verksamheter och näringar i staden. Hade vi inte haft Astrid hade vi inte haft något Astrid Lindgrens Värld eller Astrid Lindgrens Näs. Kanske hade det funnits något annat inom besöksnäringen, men de här delarna har varit oerhört viktiga i stadens utveckling.
Nobbade alla utom Vimmerby Tidning
Astrid Lindgren höll också alltid sin hemstad Vimmerby väldigt kär. Det var här hon ville bli begravd och när hon fyllde 90 år tackade hon nej till ett flertal intervjuer. Men till Vimmerby Tidning sa hon ja, vilket väl är ett bevis för att staden och invånarna betydde mycket för henne.
– Det är stort och ska ge respekt att hon gjorde det. Det säger mycket om vad hon tyckte om Vimmerby och hon hade alltid Vimmerby i sitt hjärta. Vimmerby var jätteviktigt för henne och hon ville att staden och befolkningen här skulle få någonting tillbaka. Jag känner att hennes släktingar fortsatt har med sig betydelsen av Vimmerby. Det är förstås bra för oss som är här.
2002 var du långt från Astrid Lindgrens Värld. Hur minns du själv hennes bortgång?
– Jag var mitt uppe i en annan värld, men jag minns det ändå väldigt väl. Inte minst den här enorma mängden människor som gick till Dalagatan 46 och begravningen som man följde på tv. Då hade jag själv inga tankar på att hamna i Vimmerby, men visst minns man det väl.
Hur uppmärksammar ni 20-årsdagen inom företaget?
– Vi informerar våra gäster via nyhetsbrev och vi uppmärksammar det på Astrids grav. Vi noterar alltid den 28 januari lite extra, men när det är jämna år blir det förstås lite mer.
Astrid Lindgrens verk om Pippi, Emil, Ronja och alla de andra har sålts i drygt 165 miljoner exemplar och översatts till över hundra olika språk.