Annons:

Statsvetare – “Sanningen är krigets första offer”

Linnéuniversitetet Live har imorgon besök av Tobias Bromander som ska föreläsa om Fake news. Foto: Pressbild

Statsvetare – “Sanningen är krigets första offer”

Det blir allt svårare att veta vad som är sant i en värld av masskommunikation. Det gäller inte minst rapporteringen från Ukraina. Forskaren Tobias Bromander har tips hur du kan navigera rätt i en värld av med ett enormt utbud av information. 

Annons:

“Ryssland krigar inte, de skyddar Ukrainas befokning”, “Ukraina bombar sig själva för att väst, ska tycka synd om dem”. Det är några av många lösrykta citat ryska befolkningen matas med från statskontrollerade medier. För oss kan det verka komiskt med uttalande som ligger så långt från sanningen. Men även vi matas med desinformation, eller Fake News. 

Tobias Bromander är lektor i statsvetenskap och forskar just om fake news. Han är aktuell med en föreläsning på  Linnéuniversitetet Live imorgon. Då kommer han att  ta upp varför misstron mot etablerade medier ökar samtidigt som allt fler tar till sig det man kallar för alternativa medier. Och inte minst rapporteringen från kriget i Ukraina. 

– Sanningen är krigets första offer, säger han. 

Vi lever i en värld av masskommunikation där det blir allt svårare att skilja mellan påhittade nyheter och det som ligger närmare sanningen. 

– Aktuellt och Rapport har fortfarande högt förtroende i Sverige. Det gäller dagstidningar också, men siffrorna är vikande. 

Har du någon förklaring?

– Det är ett enormt utbud i dag och det är svårt att ta till sig en komplex verklighet. Många anser sig också inte ha tid och läser korta artiklar, ibland bara rubrik och ingress. Det skrivs inte längre reportage som tidigare, nyheter blir väldigt flyktiga. Men det är också svårt att veta vad som är sant. 

Bromander tar upp ett konkret exempel.

– Statministern säger att vi aldrig haft så många poliser som nu, det stämmer. Oppostionsledaren Ulf Kristersson (M) menar att vi aldrig haft så få. Båda stämmer. Men vi är betydligt fler människor i dag än tidigare. Så antalet poliser per invånare har sjunkit. 

Jag pratade med en ryss, han litar bara på journalister som är under hot. Han läser bara oppositionella bloggar. I Sverige är det omvänt, vi har fortfarande ett större förtroende för gammalmedia?

– Ja, det har blivit det omvända. Men vi har även en ökande skara människor som menar att gammelmedia mörkar, berättar inte sanningen, har en dold agenda. 

Har tradiotionella medier varit dåliga på att berätta hur de jobbar. Med opartiskhet, konsekvensneutralitet och pressetiska regler?

 Så kanske det var under en tid. Fast jag tycker de etablerade medierna har varit bra på det. Man pratar mycket om publicitetsskada. Men har människor en misstro mot medier är det svårt att övertyga dem. 

Tobias Bromander forskar på Linnéuniversitetet och skrev sin avhandling om politiska skandaler. Hans föreläsning imorgon sker på lärosätet klockan 15.30. 

 

Fakta

 

Tobias Bromanders tips:

Hur förbättrar vi situationen: 

– Bildning och debatt

– Kritiskt tänkande och källkritik

–  Kvalitetsjournalistik

– Fact checking

– Stärkt lagstiftning

Viktigt att tänka på:

– Demokratin är skör

– Vi tar den gärna för givet

– Vi behöver ha förtroende för varandra och samhällsinstitutioner

– Ifrågasätt, men var öppen för andra perspektiv

– Det finns inga enkla lösningar på komplicerade problem

– Man måste kunna och orka problematisera

– Ansvaret ligger på den enskilde

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt