Många ville lära sig mekanismerna bakom fake news.
Foto: Anders Blank
Vi lever i en värld av masskommunikation, det blir allt svårare att filtrera fakta från åsikter. Det gäller inte minst nu, när Ryssland anfaller Ukraina. Påhittade nyheter sprids av politiska eller ekonomiska skäl i en fart som världen tidigare upplevt.
Under torsdagen var Tobias Bromander på besök på Linnéuniversitetet Live för att föreläsa om just fake news. Ett begrepp som han anser är urvattnat.
– Det är i egentlig mening inte nyhet såsom vi känner det. Det blir allt svårare att skilja på det som är falskt och det är som är sant.
Han menar att fake news är likt reklam. Ett utpumpat budskap som har andra syften än att bara sprida onyanserade nyhet. Bromander pratar hellre om begreppet “påhittade nyheter”. Och det är i synnerhet viktigt i dessa tider.
Kan få stora konsekvenser, kan påverka val
– Det är förhållandevis billigt att producera fake news. Därför är det så effektivt. Och har man väl planterat en historia är det svårt att ändra på den.
Och det kan få stora konsekvenser, till och med påverka viktiga politiska beslut.
– Storbritanniens val om Brexit är ett talande exempel. Det visade sig att var tredje nyhet var skräp.
Det finns också en ökad skepsis mot nyheter från traditionella medier. Det är bara 21 procent som misstror rapporteringen när det gäller invandring, däremot anser 62 procent att rapporteringen från sport är trovärdig.
Linneuniversitetet har varje torsdag allmänna föreläsningar med olika ämnen. Torsdagens Live var den mest besökta hittills.