Barbro Arrland var en av många deltagare på Linnéuniversitetet Live som var intresserad av e-hälsa.
Foto: Anders Blank
Läkemedelsautomater, kameror kopplade till hemtjänst eller rehab genom VR-kamera. Framtidens smarta hem är snart en verklighet.
– Med den här tekniken kan man nog bo hemma längre, säger Barbro Arrland som besökte Linnéuniversitetet Live som ägnades åt e-hälsa.
Kommuner runt om i länet börjar bli alltmer digitala när det gäller omsorg i hemmet. I Mörbylånga övervakar hemtjänstpersonal omsorgstagare med kamera och behöver inte störa i onödan mitt i natten. Och det finns mängder av tekniska lösningar som innebär hjälp i hemmet för sjuka och gamla. Och den här utvecklingen har accelererat under pandemin. När vi dragit ner på fysiska kontakter.
– Det finns mängder av bra hjälpmedel här som jag skulle vilja ha, säger Barbro Arrland, jag och min man trivs bra där vi bor. Får vi den här typen av hjälpmedel kan vi nog bo kvar längre.
Sverige har ambitiösa mål om att bli bäst i världen på e-hälsa och är på god väg. Det sker väldigt mycket forskning på området.
Många var på plats och ville lära sig om e-hälsa
Under torsdagen var Linnéuniversitetet Live helt ägnat åt ämnet. Och det var välbesökt, många ville lära sig mer om e-hälsa och smarta hem.
Här visades exempel på vad man kan installera i hemmet för att sköta en del av det jobbet som en vårdcentral eller hemtjänst i dag gör. Det finns idag speglar som kan mäta puls och blodtryck, toaletter som kan ta prover eller en matta med sensorer som kan larma om man faller. Men även rehabiliteringsredskap. På evenemanget kunde man testa en VR-kamera som används för personer med whiplashskada, för att bygga upp rörligheten i nacke.
Inget negativt? Det finns de som lever i ett digitalt utanförskap. Man har nämnt siffran 10 procent som har svårt att ta till sig ny teknik. Nu arbetar myndigheter för att komma åt denna grupp.