Annons:

Professor: Vi måste ändra våra kostvanor för att nå klimatmål

Johan Höglund gästade LNU Live under torsdagen.

Professor: Vi måste ändra våra kostvanor för att nå klimatmål

Klimatnödläget kommer inte bara ändra havsnivåer och torka. Det kommer att ändra våra matvanor också. Professor Johan Höglund gästade LNU Live. 

Annons:

Flera forskare menar att vi lever i en ny tidsepok. Antropocen, som kännetecknas av ett försämrat klimat ökade nivåer av växthusgaserna koldioxid och metan. Det är inte den första katastrofen jorden har varit med om. Det har skett tidigare. Senast när en meteorit krockade med vår planet och utplånade stora delar av levande arter och växter. Men denna gång är det mänsklig påverkan. Utsläpp, atomsprängningar, urbanisering och en intensifiering av jordbruket är en del av orsakerna.

När man pratar om hur man ska komma till bukt med ett försämrat klimat handlar det ofta om tekniska lösningar. Men ett ändrat beteendemönster gör också skilland. 

Forskar i vad vi kommer att äta i framtiden

Litteraturprofessorn Johan Höglund på Linnéuniversitet har intresserat sig för klimatfiktion. De kulturyttringar som handlar om klimatfrågor. Han ska påbörja ett forskningsprojekt om man tror att man kommer att äta i framtiden. Och om omställningen till mer hållbara matsystem kan hjälpa miljövetenskaplig forskning. Igår var han gäst på LNU Live. 

– Att arter dör är en naturlig process, men vi kanske kan förhindra det genom att producera mer klimatsmart mat. Vi kan inte längre föda jordens befolkning som det ser ut nu. 

Han tar upp den enorma köttkonsumtionen som ett problem. 

– Finns det någon restaurang som inte serverar hamburgare i Kalmar? Ja det skulle väl vara Kama Sushi då. 

Kalmar län är beroende av köttproduktion

Han menar att just hamburgare är så tydligt kopplat till maskulinitet men att det finns platser på jorden där man äter mer veganskt vilket har visat sig ha bra effekt på både jämställdhet och jämlikhet. Om man bortser från de positiva klimateffekterna. 

Men det är inte lätt att ställa om och heller inte så snabbt. I Kalmar län produceras 10-12 procent av allt svenskt kött och 25 procent av all kyckling. I länet är man beroende av sin köttproduktion.

– Många pratar om hur vi ska rädda klimatet, men fler pratar om hur vi ska rädda kapitalismen.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt