Annons:

Anställd vid anstalten döms för förvanskning av urkund. Foto: Anders Blank

Kriminalvårdare ändrade beslut och lät fånge ringa samtal – döms

En kriminalvårdare vid anstalten i Kalmar lät fånge ringa obevakat samtal, trots att det fanns beslut om att den intagne inte fick det. Den anställde ändrade beslut. Nu döms han, men får jobba kvar. 

Annons:

En intagen ville ringa sin sambo. Ett vakthavande befäl hade givit tillstånd men med inskränkningen att samtalet skulle vara övervakat, detta därför telefonnumret han ville ringa var till en kontanttelefon och det gick inte att veta vem han ringde till. 

Men ett tillförordnad vakthavande befäl tyckte annorlunda och ändrade beslutet men också datum så man kunde tro att det var ett annat befäl som tagit beslutet. Det innebar att det under den aktuella helgen ringdes cirka 30 obevakade samtal av fången. 

Ändrade datum för beslut

Den nu dömda kriminalvårdaren har förklarat att han ändrade beslutet därför att det var tidsnöd och att fången var tvungen att ringa ett viktigt samtal. Ändå hade vårdaren tid att ändra datumet för beslutet och få det att se ut som ett annat befäl tagit det. Det var dock lätt att spåra ärendehanteringen och enkelt att se att det var den dömde kriminalvårdaren som tog beslutet. 

Att övervaka telefonsamtal är vanligt och praxis så att inte intagna ska kunna begå brott eller ge information till utomstående. 

Kriminalvårdare döms till dagsböter för förvanskning av urkund, han har kvar sin anställning hos sin arbetsgivare. 

– Det är en händelse som ligger två år tillbaka i tiden och domen har ännu inte vunnit laga kraft, säger Hans Lagerlöf chef för kriminalvården i Kalmar.

Men det är ett rätt allvarligt brott?

– Det håller jag med om. Men vi avvaktar innan vi tar ställning till eventuella åtgärder. 

Ofta friställer eller omplacerar man en anställd som är under polisutredning. Det var inte aktuellt i det här fallet?

– Nej det har vi inte gjort.

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt