Annons:

Lotta Wahlmino (L) Foto: Anders Blank

Replik på “Yttrandefriheten måste försvaras” av Jonathan Sager och Richard Jomshof (SD)

Sverigedemokraterna skriver i en debattartikel att yttrandefriheten är under angrepp från “liberaler”. Detta med anledning av påskkravallerna i ett antal städer, som följd av offentliga koranbränningar.

Annons:

Det finns naturligtvis ingen sanning bakom ett sådant påstående. Alla som är något så närinlästa på ideologier och svensk politik vet att yttrandefrihet är en av liberalismens grundpelare. Liberalerna, tidigare Folkpartiet, står upp för yttrandefrihet och har gjort så sedan långt innan SD bildades.

SD har däremot genom sin historia tydligt visat att deras påstådda vurm för yttrandefriheten bara är en fasad. Richard Jomshof har själv sagt att “Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.”

Ser Ungern som ett föredöme

 Jomshof och SD ser alltså Ungern som ett föredöme. Den internationella människorättsorganisationen

Civil Rights Defenders skriver om Ungern att; “Den systematiska nedmonteringen av demokratin har lämnat Ungern i ett tillstånd som kännetecknas av ensidig propaganda och utan någon som kontrollerar makten. Korruption  och främlingsfientlighet ökar i landet, och människorättsförsvarare och regeringskritiker utsätts för hatkampanjer och hotas av åtal. Flera nya lagar har antagits, varav många hämmar grundläggande rättigheter såsom föreningsfrihet och yttrandefrihet samt allvarligt begränsar den verksamhet som många människorättsförsvarares bedriver.

Liberalerna vill, till skillnad från SD, inte att Sverige blir ett nytt Ungern. Vi ska vara stolta över vår svenska tradition av press-, förenings- och yttrandefrihet.

SD har emellertid rätt i en sak. Påskkravallerna måste bli en brytpunkt för svensk integrationspolitik. Vi såg islamister och gängkriminella kasta sten på polis för att döda. I  flera fall tillsammans med mycket unga personer. Ingen kan längre blunda för att det i

Sverige finns en mycket kraftigare och mer organiserad rörelse än vad det politiska etablissemanget har förstått. De vill splittra vårt land och undergräva vår gemensamma demokrati.

Inte förmått att ta vara på invandringens kraft

Att separatismen fått fäste i Sverige beror inte på invandring, utan på att Sverige inte förmått att möta denna nya kraft. Det har berott på en bristande insikt om att vår frihet bygger på att det finns gemensamma värderingar, gemensam lagstiftning och ett gemensamt språk. Det är ett sammanhållande kitt som förhindrar framväxten av parallella samhällen. Att vi lever i en ny tid kräver att svenskheten uppdateras och blir mer inkluderande. 

 Vi måste bryta uppgivenheten och utanförskapet bland barn och unga i utsatta områden. Inget barn föds till stenkastare, gängkriminell eller radikal islamist. Alla barn och unga ska

växa upp och känna att de tillhör Sverige. Det gör vi bäst genom att se till att alla barn får den utbildning de har rätt till och att deras föräldrar arbetar. Liberalerna har politik för detta och är en betydligt mer trovärdig garant för att värna och bevara yttrandefriheten. 

 

Lotta Wahlmino Riksdagskandidat för Liberalerna

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt