Annons:

Alkoholkoncentrationen i mannens blod uppgick till 1,06 promille. Foto: Arkivbild.

Drack öl och körde på trafikskylt – man döms för grovt rattfylleri

En man i 75-årsåldern, bosatt i Nybro, har blivit dömd för grovt rattfylleri vid Kalmar tingsrätt.  

Annons:

Mannen ska kört personbil efter att ha intagit alkohol i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans blod under eller efter färden uppgick till 1.06 promille. Det hände i januari tidigare i år. 

Den åtalade har erkänt brott. Han har berättat att han drack öl innan körningen och att han körde på en trafikskylt, varvid denna fastnade under fordonet vilket fick honom att stanna 500 meter längre fram på vägen.  

Mannens uppgifter får stöd av åklagarens bevisning och han ska därför dömas för grovt rattfylleri i enlighet med åtalet.    

Straffpåföljd 

Tingsrätten skriver att grovt rattfylleri är ett brott för vilket en person ofta döms till fängelse, att straffvärdet för mannens gärning motsvarar två månaders fängelse. Tingsrätten anser dock att påföljden kan stanna vid en villkorlig dom förutsatt att denna förenas med samhällstjänst.  

Straffpåföljden bestämdes därför till villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar. Mannen ska även betala en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden, samt 400 kronor för kostnaden för provtagning och analys.   

Annons:

Elliot Klint

elliot.klint@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt