Annons:

Det Coronavaccin som ges till personer över 18 år är inte det som skyddar mot Omnikronvarianten B5. Men ger ändå ett effektivt skydd mot svår sjukdom och död. Foto: arkivbild.

Därför vaccineras ingen med det nya Coronavaccinet

Från och med i fredags kan alla personer över 18 år boka tid för att fylla på sitt vaccin mot Covid-19. Men det vaccin som ges är ett vaccin som inte står emot den omnikromvariant som härjar mest i landet just nu.

- Det vaccin som ges skyddar bra mot svår sjukdom och död, säger Marie Ragnarsson, vaccinationssamordnare vid region Kalmar län. 

Annons:

Från och med i fredags kan alla personer över 18 år ta en påfyllnadsdos av vaccin mot Covid-19. Vaccinet ges vid hälsocentraler i kommunerna.

Sedan Covid-19 upptäcktes har forskare också sett att viruset har muterat flera gånger vilket lett till att personer som har tagit vaccin mot sjukdomen ändå insjuknar.

- Den typ av Covidvirus som cirkulerar just nu är Omnikrom typ B5, den virusvariant som flest personer insjuknar i för tillfället, säger Marie Ragnarsson.

Det vaccin som ges till personer som sedan i fredags kan beställa vaccin får ett vaccin som skyddar mot Omnikrom B2.

Varför ges inte vaccin som skyddar mot B5 när alla människor över 18 kan få en påfyllnadsdos?

- Det finns ett vaccin som är godkänt för B5, men det är inte utlevererat någonstans i Sverige än, säger Marie Ragnarsson.

När kommer det att finnas ute hos hälsocentralerna?

- Det vet jag inte.

Hon menar att det vaccin som ges nu är en uppdatering av det basvaccin som gas tidigare.

- B2 vaccinet ger ett effektivt skydd mot svår sjukdom och död, om man skulle smittas av Covid-19, säger Marie Ragnarsson.

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagenskalmar.nu

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt