Annons:

Ett år med sms-livräddare – Ulrika släppte allt när larmet kom

Ulrika Jonsson i Blackstad tvekade inte om att registrera sig som Sms-livräddare. I våras fick hon åka på sitt första larm. Foto: Privat

Ett år med sms-livräddare – Ulrika släppte allt när larmet kom

Det är ett år sedan systemet infördes i länet, och redan har över 3 000 personer registrerat sig som Sms-livräddare. Vid ett hjärtstopp kan det vara Sms-livräddarna som är först på plats, och de kan göra skillnad på liv och död. I synnerhet på landsbygden där utryckningstiden för ambulansen är längre. Ulrika Jonsson i Blackstad är en av de som registrerat sig som livräddare, och i våras fick hon åka på sitt första larm. 
– Det är klart man fick lite puls, säger hon när hon berättar om händelsen.

Annons:

Tänk dig att någon i din närhet plötsligt faller till marken. Hjärtat verkar ha stannat, och du ringer snabbt efter ambulans. Eftersom ni befinner er ute på landsbygden dröjer det innan ambulansen kommer, men plötsligt kommer privatpersoner springandes. Någon börjar göra hjärt- och lungräddning, medan en annan kommer med en hjärtstartare. De värdefulla minuterna när de utför HLR innan ambulansen kommit räddar livet på din anhörige.

För ett år sedan införde Kalmar län systemet med Sms-livräddning. Så fort ett larm om ett misstänkt hjärtstopp kommer in till larmcentralen skickas sms ut till hjärt- och lungräddningskunniga personer i närområdet. I väntan på ambulansen kan sms-livräddarna göra skillnad på liv och död. 

Redan över 3000 livräddare i länet – efterlyser fler

Sandra Antonsson är regionens samordnare för Sms-livräddning och ser tillbaka på ett lyckat första år, där arbetet med att nå ut till länsborna med information om hur man registrerar sig ser ut att ha slagit väl ut. 

– Som det ser ut idag har vi 3581 registrerade Sms-livräddare i länet, och det tickar på uppåt hela tiden, så det är glädjande, berättar hon, men tillägger att det behövs fler, särskilt på landsbygden dit ambulansen har längre att åka, menar Sandra.

Ulrika fick larmet när hon målade huset

För Ulrika Jonsson i Blackstad i Västerviks kommun kändes det självklart att registrera sig som Sms-livräddare för ett år sedan. Hon är utbildad sjuksköterska och arbetar på intensivvårdsavdelningen till vardags, samtidigt som hon utbildar personer i just Hjärt- och lungräddning. 

En dag i våras ljöd signalen i appen i Ulrikas telefon. Hon målade huset tillsammans med sin man, men släppte allt och körde de få kilometrarna till den anvisade platsen. 

– Även om man är van så är det klart att man blir lite stressad. I en sådan här situation vet man inte vart man ska, vem som fått hjärtstopp eller vad som väntar när man kommer fram. Kanske får man möta anhöriga som har sin värsta upplevelse i livet, så det är klart man får lite puls, oavsett sjukvårdsvana. Men jag tänker man ska åka dit och göra det man kan. Det är bättre än att inte göra någonting.

På plats mötte hon ytterligare en sms-livräddare, vilket kändes tryggt då de kunde bytas av med de tunga hjärtkompressionerna. Hade de varit ännu fler hade de kunnat ta bättre hand om de anhöriga också, menar Ulrika. 

Vad skulle du säga till någon som funderar på att registrera sig som sms-livräddare men tvekar? 

– Man behöver inte känna att man måste ha vårdutbildning eller ”oj, hon är sjuksköterska, det kan jag inte toppa”. Vi står alla på samma nivå, och alla behövs. Har man gått en kurs och känner sig manad, oavsett erfarenhet så hjälper man till och behövs. Det är ett sätt att hjälpa till och öka chansen för att den här personen faktiskt ska klara sig. Vi ökar chansen markant här ute på landet och vi gör HLR tills ambulansen kommer. Väntar vi utan att göra något, då klarar sig inte personen. 

Att anmäla arbetslaget till en hjärt-och lungräddningskurs är något som Ulrika vill utmana företagare till. 

– Det finns olika kurser att anmäla sig till, så det är en utmaning jag vill ge till alla företagare i länet -  att organisera HLR-kurser! Det är en väldigt bra företagsgrej att göra tillsammans. Det kan vara en kollega som rasar ihop, och då gäller det att veta vad man ska göra. Det här har man nytta av både i hemmet och på jobbet. 

Det krävs för att bli Sms-livräddare

För att kunna registrera sig som Sms-livräddare krävs att man är över 18 år och har gått en HLR-utbildning. 

– Det är de enda kraven vi ställer, men kanske också socialt engagemang och lite mod skulle jag vilja säga. En vilja att hjälpa till. Men man behöver inte vara sjukvårdsutbildad, säger samordnare Sandra Antonsson.

– Jag är positiv och tycker det har rullat igång bra. Vi har fått fint gensvar från medborgarna och har en god täckning i tätorterna, som Oskarshamn, Västervik och Kalmar och så vidare. Men vi behöver fler på landsbygden som sagt.

Information om hur man blir en sms-livräddare finns på www.smslivraddare.se

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagenskalmar.nu

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt