Annons:

Ordningsvakter som har haft bisysslor har slutat på kommunen. Foto: Anders Blank

Vakter med bisyssla slutar på kommunen

Två startade ett eget p-övervakningsföretag och vaktbolag, en annan sålde ordningsvaktsutrustning till kommunen. Nu har alla tre slutat sin tjänst hos kommunen. Det fortsätter blåsa runt trygghet- och säkerhet. 

Annons:

För några veckor sedan kom uppgiften om att två anställda hos trygghets- säkerhet i Kalmar kommun startade ett eget bolag som sysslar med parkeringsövervakning, det var Barometern först att berätta om. Men det fanns också fler kopplingar till en bisysslor inom samma verksamhetsområde som det de två arbetade med. Trygghet- och säkerhet arbetar med parkeringsövervakning. Under valrörelsen kritiserades systemet av Kalmaralliansen då de ansåg att man skulle skilja rollerna åt. Dagens Kalmar publicerade en artikel i helgen där just det hände. När en parkeringsvakt grep en person som hade protesterat mot en p-bot. 

Samma personer startade ett p-övervakningsbolag drev även ett eget vaktbolag som ansvarade för ordningsvakter på Guldfågeln arena. Fotbollsstadion ägs av Kalmar kommun. De båda hade då någon form av chefskap på trygghet- och säkerhet. 

– Det är lite märkligt för vi som ordningsvakter får exempelvis inte jobba extra på krogar. Det kan jag absolut förstå. Men jag förstår inte hur kommunen kan tillåta att man får driva bolag med samma verksamhet, berättar en person som vill vara anonym. 

Ska ha slutat på egen begäran

De två personerna har nu dock slutat, på egen begäran enligt uppgift från kommunen.  

– Ja, jag har diskuterat saken med förvaltningschefen Jonas Sverkén och vi konstatera att det inte är någon tillåten bisyssla. Det är inte förenligt med deras jobb på kommunen. De är dock inte kvar i tjänst hos oss, säger Håkan Roupé, verksamhetschef trygghet- och säkerhet. 

Ytterligare en person som jobbade som ordningsvakt hos trygghet- och säkerhet är också inblandad i företaget som ansvarar för säkerheten på Guldfågeln. Men han driver även ett annat eget bolag. Det företaget säljer ordningsvaktsutrustning till vakterna på Kalmar kommun. 

– Vi har bara köpt utrustning där, säger en anonym uppgiftslämnare. 

Hur ser du på kopplingarna där?

– Jag vet vem du pratar om. Det är en vakt som jobbat sporadiskt hos oss. Men det kommer han inte att göra längre, säger Håkan Roupé.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt