Annons:

Försäkringsbolaget: Välj inte bort julbelysningen – kan öka risken för inbrott

Välj inte bort julbelysningen. Det är rekommendationen från If. Foto: MostPhotos

Försäkringsbolaget: Välj inte bort julbelysningen – kan öka risken för inbrott

Många sparar in på julbelysningen när saftiga elräkningar väntar. Men det kan öka risken för inbrott och andra stölder menar försäkringsbolaget If.

Annons:

Kring första advent finns en tradition att hänga upp utebelysning som lyser upp kring entréer och mörka partier. Med dyra elpriser kan det förstås verka lockande att dra ned på det i år. 

Men det är inget som försäkringsbolaget If rekommenderar.

– Vi passar faktiskt på att slå ett slag för julbelysnigen i år. Belysning är viktig för att skapa trygga miljöer och för att försvåra för tjuvar som ofta slår till i mörkret. Det går att använda en tidsinställd timer för att minska energiförbrukningen, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Bostadsinbrotten minskar

De senaste åren har bostadsinbrotten minskat. Ändrade beteenden med mer hemarbete kan vara en bakomliggande orsak, tror If. Trenden började redan innan restriktionerna med hemmajobb under pandemin.

– Inbrottsfrekvensen minskade redan före pandemin och ser ut att fortsätta nedåt. Vi noterade redan förra året att andelen inbrott i bostad minskar men att inbrott i källare och vind har ökat, säger Jenny Rudslätt.

Fakta

Tips: Så stoppar du tjuven i vinter

* Ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha gärna dörren låst även om du är hemma.

* Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.

* Skaffa bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren. Ledlampor eller ljusstyrd belysning är andra alternativ.

* Lägg inte värdesaker framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Det ökar risken för inbrott.

* Låt bostaden se bebodd ut även om du inte är hemma. Använd timer till belysning, låt kläder och tidningar ligga framme. Be någon ta hand om posten, lägga sina sopor i din soptunna och skotta snö.

Källa: If

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt